Carret amb llibres a la Biblioteca Gòtic Andreu Nin

Amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus, les biblioteques de Barcelona i de la resta de Catalunya van tancar. A poc a poc han anat reobrint en els últims mesos, però ara ja ho podran fer pràcticament al 100 %. Protecció Civil ha aprovat el pla de represa per a aquests equipaments, que inclou tornar del tot a l’activitat complint diverses mesures de seguretat.

Segons el document, és obligatori l’ús de mascareta en entrar i sortir dels recintes i a l’interior —a les zones comunes, sales de lectura o d’estudi, àrees a l’aire lliure, etc. — en cas que no es pugui mantenir la distància física de seguretat. Les biblioteques no hauran de limitar l’aforament sempre que es compleixi amb una superfície de 2,5 metres per persona. Si no és així, la premissa és d’un aforament d’entre 1.000 i 2.000 usuaris.

Sense cita prèvia i quarantena de 48 hores

Per prevenir el contagi, el pla estableix que s’ha de prioritzar un recorregut únic de circulació i senyalitzar els punts on l’accés està prohibit o limitat, per exemple en el cas dels lavabos o bé cadires i taules que no es puguin utilitzar. També s’hauran d’incrementar les mesures de ventilació, higiene i desinfecció dels espais d’accés públic i de treball.

D’altra banda, Protecció Civil ha acordat instal·lar dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les biblioteques i als documents que hagin estat en contacte directe amb els usuaris —llibres retornats o consultes a sala, per exemple— se’ls aplicarà una quarantena de només 48 hores. L’accés a la col·lecció serà lliure i, amb la represa, desapareix l’obligatorietat de la cita prèvia.