símptomes òmicron covid maig 2022

Una nova variant d’òmicron, la BA.5, està a punt de ser majoritària a Catalunya, si no ho és ja. Així ho constata la darrera actualització del gràfic de distribució de positius per variant a Catalunya del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya corresponent a la setmana del 30 de maig al 5 de juny. Això fa pensar, com assegura el grup d’investigadors del BIOCOM-SC, que actualment, passades tres setmanes, la majoria dels contagis que s’estan produint ja són de BA.5.

Al següent gràfic, en blau, es pot veure com aquesta nova variant d’òmicron està desplaçant la fins ara majoritària, la BA.2, de color verd caqui. Abans, aquesta havia desplaçat l’òmicron original que va ser la que va fer pràcticament desaparèixer la delta.

Evolució de les variants de covid-19 a Catalunya

L’òmicron BA.5, darrere l’augment de casos de les darreres setmanes

Segons el BIOCOM-SC la nova variant d’òmicron pot ser la causa de l’increment de casos de les darreres setmanes. Asseguren que tot apunta que està provocant “un valor important de reinfeccions”. Això no treu, afegeixen, que “l’augment d’interaccions típiques del juny” no hi pugui estar contribuint també.

Sense dades per saber si és més o menys greu

Segons els investigadors, “de moment no hi ha cap indicació que aquesta variant sigui més greu que la BA.2 en les dades internacionals, però tampoc no hi ha molta informació que no siguin mitjanes poblacionals”. I afegeixen que a Catalunya, de moment, l’augment de casos d’aquesta variant no està provocant un creixement a les UCI.