setena onada covid catalunya
Imatge: Paola de Grenet

Les dades de la covid a Catalunya tornen a fer pujada. Fa un mes que els casos notificats pel Departament de Salut augmenten. La setena onada comença a agafar forma i, segons el grup d’investigació BIOCOM-SC de la UPC, el pic de contagis es podria assolir a mitjans de juliol. A més, els positius comunicats són només de persones vulnerables, gent gran i treballadors del seu entorn, per la qual cosa, realment, en podrien ser més.

Pel que fa a la pressió hospitalària, els ingressos evolucionen a l’alça des del maig i han tornat a superar el topall de les 1.700 hospitalitzacions a Catalunya. A les UCI, després de dos mesos estables a l’entorn de la trentena de crítics, el balanç actual s’apropa als 50 pacients.

Viurem una setena onada a l’estiu?

Catalunya encadena quatre setmanes amb augment de casos notificats. Això ja va passar a mitjans d’abril, després de Setmana Santa, però, posteriorment, les xifres es van estabilitzar. Ara, l’embranzida és més forta i els positius setmanals sobrepassen els 28.000. En les dues primeres setmanes de juny, la pujada va ser més lleugera, d’un 5 i un 8 %. Però en la segona quinzena, l’increment ha estat del 30 i del 16 %. I aquest últim és provisional.

Segons les dades més recents del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC), del 20 al 26 de juny es van comunicar 28.475 casos nous, un increment del 16 %, amb 3.822 positius més que la setmana anterior. La dada ens trasllada al mateix balanç que hi havia baixant de la sisena onada, a principis de març, o a mitjans de desembre, abans de l’esclat de la mateixa. De moment, aquesta onada ja és més elevada que la quarta.

Els hospitalitzats per covid continuen pujant

Actualment, hi ha més de 1.700 catalans hospitalitzats per o amb covid. Aquesta xifra és més de la meitat del pic de la sisena onada, quan gairebé es va arribar als 3.000 ingressats a finals de gener, una xifra que segons la Clara Prats, del grup d’investigació BIOCOM-SC de la UPC, es podria assolir en dues setmanes si es manté la corba de creixement. En l’última setmana analitzada de juny, el balanç s’ha incrementat amb 379 hospitalitzacions més, un pujada setmanal del 27 %.

A les UCI hi ha 46 persones en estat crític, sis més que la setmana anterior. Tot i que el creixement no és tan destacat com els ingressats a planta, feia dos mesos que els pacients greus es mantenien estables en la trentena. Si es manté el ritme actual de creixement, a mitjans juliol hi podria haver 60 persones.

Cada setmana moren una setantena de catalans

Des de mitjans de maig, les dades de mortalitat s’han estancat a l’entorn d’una setantena de defuncions cada setmana. Amb dades provisionals, del 20 al 26 de juny, Salut ha comunicat 23 decessos a Catalunya. Però aquesta xifra és provisional i pot augmentar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts pel virus. La mortalitat acostuma a ser l’últim indicador que creix quan estem pujant una onada.

A més, amb la vacunació i l’evolució de les variants, les xifres de persones mortes no són tan elevades com en onades anteriors.