protocol verola del mico

El Ministeri de Sanitat ha publicat el protocol de la verola del mico, amb l’objectiu de garantir una detecció precoç dels casos a Espanya per poder-los controlar després de l’increment d’infectats de les darreres setmanes per diversos brots. El document, que s’anirà actualitzant, recull les actuacions que han de fer les persones si són positives del virus o tenen símptomes compatibles amb la malaltia. A més, especifica qui és contacte estret de la verola del mico i com han d’actuar aquestes persones.

Et detallem les claus principals del protocol de la verola del mico publicat pel Ministeri de Sanitat.

Què han de fer les persones amb verola del mico?

D’acord amb el protocol, es considerarà que una persona està contagiada amb el virus de la verola del mico (també conegut com a Monkeypox) quan així ho determini una prova de laboratori PCR. En aquest cas, els pacients hauran d’aïllar-se a casa i només podran sortir per anar al metge.

  • Les persones que no requereixin ingrés hospitalari hauran de romandre tancades a casa, “en una habitació o àrea separada d’altres convivents“, fins que desapareguin les erupcions. Una excepció serà quan hagi d’anar al metge. S’aconsella que tant els infectats com els convivents duguin mascareta quirúrgica.
  • Caldrà evitar el contacte amb els animals de companyia, és recomanable allunyar-se’n i, en cap cas, no podran accedir al transport públic.
  • Les persones que requereixin ingrés hospitalari per una simptomatologia greu, estaran en una habitació amb pressió negativa o, si no n’hi ha, en una individual amb bany.

Qui és un cas probable o sospitós de la verola del mico?

El protocol de Sanitat estableix qui és un cas probable o sospitós de la verola del mico. Els sanitaris registraran com a “casos sospitosos” aquells que presentin un “exantema vesicular” i algun altre símptoma clàssic de la verola com febre, mal de cap, dolor muscular, cansament o ganglis inflamats. En canvi, un cas “probable” serà aquell que, a més de complir aquest criteri, hagi estat contacte estret amb un cas confirmat o en investigació en els 21 dies previs a l’inici dels símptomes.

També es considerarà probable si ha tingut relacions sexuals de risc o hagi viatjat a zones endèmiques de l’Àfrica occidental o central.

Qui és contacte estret de la verola del mico?

Es considera contacte estret qui hagi estat en contacte amb un cas confirmat des del començament del període de transmissió —que coincideix amb l’inici d’aparició dels primers símptomes—, en les circumstàncies següents:

  • Contacte a menys d’1 metre a la mateixa habitació amb un cas confirmat.
  • Contacte directe amb roba o qualsevol teixit d’un cas confirmat.
  • Exposició directa a les mucoses o ferida d’un cas confirmat.
  • Gestionar les mostres d’un cas confirmat dins d’un laboratori sense un EPI adequat.
  • Contacte amb el cadàver d’una persona morta per verola del mico sense EPI.

Soc contacte estret: com he d’actuar?

El protocol de Sanitat assegura que el seguiment dels contactes estrets d’una persona infectada es farà tan bon punt es confirmi la presència del virus amb una PCR. A partir d’aquí, què han de fer els contactes estrets?

  • No hauran de fer quarantena obligatòria, però es recomana reduir les interaccions socials tot el possible.
  • Se’ls recomana utilitzar “de forma constant” la mascareta.
  • Se’ls aconsella abstenir-se de mantenir contactes sexuals durant el període de seguiment.
  • Es fa una crida perquè es prenguin la temperatura un cop al dia durant tres setmanes després de l’exposició.
  • Han d’estar localitzables durant el període de seguiment.
  • Tan bon punt presentin símptomes, hauran d’aïllar-se a casa de forma immediata i contactar “urgentment” amb el responsable del seguiment.