La plataforma Salvem Els Tres Turons ha organitzat unes xerrades, aquest diumenge, per plantejar com podria afectar la reforma del parc als barris d’Horta-Guinardó i per reivindicar que estan en contra de l’expropiació dels 300 habitatges que preveu el projecte des de fa anys.

Un dels membres de la plataforma creada recentment, Fran Bernal, s’ha queixat de la manca de transparència de l’Ajuntament i ha defensat que fa molts anys que viuen al parc.

“Estem vivint dins del parc que està en condicions d’abandonament des de fa molts anys. Nosaltres no som el problema que Barcelona manqui de zones verdes. De 122 hectàrees dels tres Turons, nosaltres som el 5 % d’aquesta massa forestal i no creiem ser el problema.”

De fet, la transformació dels Tres Turons fa molts anys que està sobre la taula i, en l’últim mes, s’han conegut les tres propostes guanyadores per convertir la zona en un pulmó verd. Per elaborar l’avantprojecte, el consistori ha dit que comptarà amb les valoracions dels veïns, però, des de la plataforma Salvem Els Tres Turons, han assegurat que encara no han rebut cap informe i han dit que s’asseuran a una taula sempre que sigui per una “aposta en comú” i “de veritat”.

“La gent gran del barri ho té molt clar: El futur serà que es construirà alguna cosa i es requalificaran els terrenys, com ha passat amb tants altres a Barcelona que estaven destinats a fer-hi habitatges i han acabat en mans de multinacionals dels hotels, com és el cas Drassanes

L’interès de grans inversors en un futur és una possibilitat que també apunta la professora del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona (UB), Berezi Elorrieta. Segons ella, les preocupacions dels veïns són fundades tenint en compte altres zones de la ciutat que són pols d’atracció turística i on l’augment dels preus del lloguer ha acabat expulsant els veïns.

“Veient el que ha passat en altres casos on també s’han fet intervencions urbanístiques, pot acabar desplaçant determinades activitats comunitàries desposseint la població dels espais públics i que aquests acabin sent ocupats per turistes o destinats a l’oci dels propis turistes. L’ús turístic té grans dificultats de conviure amb l’ús veïnal”

Elorrieta és una de les expertes que ha participat a les xerrades d’aquest diumenge a la plaça del Nen de la Rutlla, on també hi han intervingut el professor d’Antropologia de la UB, Manuel Delgado, la membre de l’Assemblea de Vallcarca i del Col·lectiu d’arquitectes Volta, Júlia Marín, i el membre de l’Associació veïnal La Miranda, Manfredi Urso.