Cada 15 dies, l’Espai Germanetes, a l’Esquerra de l’Eixample, organitza el Mercat del Pagès. Però aquesta no n’ha estat una jornada més. Per primera vegada el col·lectiu ha convidat una quinzena de menors no acompanyants a participar en el mercat. Els joves han estat els encarregats d’organitzar un dinar per a tots els veïns que s’han acostat al mercat. Han preparat una harira, una sopa típica del Marroc, que ha triomfat entre els assistents. Entre ells hi havia l’Adnane, un jove magrebí de 16 anys que fa cinc anys que va arribar a Espanya. Ha treballat al camp a Jerez i a Saragossa i des de fa cinc dies és a Barcelona. Aquest menor resident al centre Nur ha explicat a betevé que ha patit el racisme i que activitats com aquesta poden ajudar a combatre’l.

Trencar estereotips entre el veïnat

De fet, es tracta d’una iniciativa pionera amb l’objectiu de trencar estereotips i contrarestar rumors i creences racistes. Josefina Mirandes, membre de l’Espai Germanetes i organitzadora del mercat, ha explicat a betevé que l’objectiu és que els veïns coneguin en persona cada un dels menors, “perquè són com nosaltres”. Mirandes ha explicat que es tracta de menors de 14 a 18 anys i que “busquen llaurar-se un futur” com ho poden fer “els nostres fills i filles”. Aquest espai vol obrir-los la porta a col·laborar en el manteniment de l’hort de Germanetes i més endavant ensenyar-los a preparar plats típics catalans. D’aquesta manera vol contribuir a l’intercanvi cultural.

Menors del centre Nur

Els menors que han participat en la iniciativa viuen en barracons al centre Nur de Calàbria, a tocar de Consell de Cent. Aquest és un punt d’acollida provisional fins que es no trobi un centre d’acollida per a aquests nois. Actualment hi viuen una seixantena de menors.