Ja s’han donat a conèixer els tres projectes guanyadors del concurs públic per transformar el Parc dels Tres Turons, situat entre els districtes d’Horta-Guinardó i Gràcia, com un pulmó verd de la ciutat. Es tracta d’una superfície de 123 hectàrees que inclou els turons de la Rovira, el Carmel i la Creueta del Coll. Les tres propostes guanyadores són El camí és la natura, que definirà l’estructura de camins a l’entorn dels turons; Ordre i natura, que millorarà la continuïtat de les vores del parc, i Co-habitar natures, que s’encarregarà dels entorns de les pedreres de Can Baró.

En total, s’han presentat 17 equips al concurs i nou han passat a la segona fase. Finalment, el jurat (amb sis representants de l’Ajuntament, un de la FAVB i sis experts) han decidit els tres guanyadors. Cadascun desenvoluparà els avantprojectes únicament del sector per al qual han estat elegits.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Què en saps, dels turons de Barcelona? | QUIZ” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/medi-ambient/turons-barcelona-quiz/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El camí és la natura

Aquesta proposta definirà l’estructura bàsica i les característiques dels camins i anelles entorn els turons de la Rovira, el Carmel i la Creueta del Coll per millorar-ne l’estat i també el recorregut. Això implicarà incorporar-hi traçats nous, reconvertir alguns dels existents i també eliminar aquells que no encaixen en el nou parc.

El projecte se centra també en la gestió i la restauració del verd i la biodiversitat. El jurat ha valorat la proposta des del punt de vista ecològic i en destaca el tractament del cicle de l’aigua i dels aqüífers.

Ordre i aventura

Aquest projecte té com a objectiu millorar la continuïtat del parc amb l’entorn i els veïns. Se centrarà en la franja nord i nord-est del parc, la que està més propera i en contacte amb el carrer. El projecte planeja millorar la connectivitat entre el parc i els espais de desembarcament de les xarxes del transport públic, com estacions de metro i autobús que hi ha al voltant del parc.

Co-habitar natures

Aquest projecte se centrarà en les pedreres de Can Baró, el sector que té un caràcter més urbà. La proposta recupera les quatre pedreres existents (la pedrera gran, la petita, la que envolta la zona esportiva i la pedrera Vélez) i preveu destacar-les com a elements d’interès. Els espais interiors de les pedreres es constitueixen com a jardins que conviden a ser usats en la vida quotidiana. Es proposa reubicar l’aparcament actual de la pedrera gran i les instal·lacions de manteniment de Parcs i Jardins. També es planteja la reubicació dels habitatges de reallotjament previstos a Can Baró, canviant-ne l’ordenació.

Redacció dels avantprojectes

Ara, un cop s’han donat a conèixer els guanyadors, els equips tindran quatre mesos i mig per redactar els avantprojectes. Tots hauran d’incorporar les inquietuds i les aportacions dels veïns de l’entorn del parc. Amb aquests documents, es començaran a definir els projectes executius. Les primeres actuacions es duran a terme a partir del proper mandat.

Enderrocament de 300 habitatges

El nou pla afecta gairebé 300 habitatges, que s’hauran  d’enderrocar. Els veïns seran reallotjats a l’espai de Can Baró. Segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, està previst que en el pròxim mandat es comencin a construir els habitatges en l’espai de Talleres Muñoz, entre Can Baró i el Guinardó, i es plantegi la primera fase d’expropiacions. Davant l’afectació que tindrà el nou projecte en els veïns de la zona, el govern municipal vol debatre-ho amb ells.

“Ho hem de fer amb temps i sempre valorant les opcions que siguin menys problemàtiques, inclús traumàtiques, per als veïns. Sabem que hi ha gent que fa una pila d’anys que viu allà.”

Un cop redactats els avantprojectes i fet el debat amb els veïns, començaran les obres, previsiblement a finals de l’any 2020.