Metges de Catalunya assegura que els facultatius han arribat a una situació límit i que el sistema de salut està en una “davallada sense fre”. El president del sindicat, Jordi Cruz, ha estat taxatiu: “No podem més, ho hem donat tot i no hem rebut res”. Lamenten que fa mesos que alerten que la realitat als centres de salut és “absolutament insostenible” i que no han obtingut un compromís concret de millora per part de l’administració. Per això, han decidit complir les amenaces i han convocat una vaga de metges els dies 25 i 26 de gener del 2023.

“Necessitem un pla de rescat”

Els facultatius alerten que el sistema de salut públic s’està deteriorant “de forma accelerada” i que cal “un pla de rescat”. “Primer van ser les retallades, després la covid i ara la recuperació postcovid”, ha dit Cruz. També critica que malgrat els avisos i crits d’alerta —el darrer, l’entrega de 54.344 signatures al Parlament—, “l’únic que hem rebut són copets a l’esquena”.

Si no hi hagués hagut el canvi de conselleria ja estaríem en vaga”
Jordi Cruz, president de Metges de Catalunya

Metges de Catalunya assegura que cal un pla de rescat per reconstruir el sistema de salut públic, i que s’han vist forçats a convocar la vaga per pressionar el govern de la Generalitat perquè actuï. De fet, el president del sindicat assegura que “si no hi hagués hagut el canvi de conselleria ja estaríem en vaga”. La convocatòria és de dues jornades d’aturades, però es podria allargar en funció de com evolucioni la situació.

Voluntat negociadora

Malgrat la crida a tots els facultatius a participar en una “mobilització històrica” també han exhibit voluntat negociadora: “Ens oferim com a interlocutors per millorar les condicions laborals dels professionals i l’atenció assistencial que rep la ciutadania”, ha assegurat el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart.

Tornem a estendre la mà per última vegada. No volem arribar a fer aquestes mobilitzacions, volem arribar a una entesa abans”
Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya

El sindicat ha assegurat que volen arribar a un acord i que s’ofereixen a la conselleria de Salut per negociar. “Tornem a estendre la mà per última vegada. No volem arribar a fer aquestes mobilitzacions, volem arribar a una entesa abans”, ha afirmat Lleonart. De fet, ha remarcat que la convocatòria d’aturades s’ha fet d’aquí a dos mesos, perquè hi hagi marge per a la negociació.

Manca de professionals i sobrecàrrega de treball

Entre els problemes més greus que afronta la salut pública hi ha la pèrdua de professionals, que diuen, no es limita a la fuga de professionals a altres països. Lleonart ha recordat les jubilacions —en els propers anys està previst que es jubilin fins a 10.000 metges— i el que considera més preocupant, els professionals en edat de treballar que abandonen la professió per cansament i desànim. “No ens ho podem permetre”, ha remarcat.

Els metges també critiquen les condicions laborals “pèssimes” i la sobrecàrrega de treball: “Tenim agendes amb 70 visites al dia, i fins a vuit visites programades per a la mateixa hora”. En aquest àmbit, asseguren que “a l’atenció primària la situació és extrema”.

Llista de reivindicacions

El sindicat ha fet una llista amb les reivindicacions concretes per millorar les condicions de treball de metges. Entre les propostes, hi ha la millora de la retribució dels professionals amb mesures com un increment de 10.000 euros anuals als facultatius. També demanen recuperar la jornada laboral de 35 hores, posar fi a la sobrecàrrega de treball i l’erradicació de la precarietat en la contractació.