Educació implantarà les proves d’automostra de PCR als instituts. Els alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional se la faran seguint les indicacions del professorat i sense la presència de personal sanitari, al contrari del que s’havia anunciat en un primer moment. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, ha explicat que el sistema s’ha provat i se n’ha garantit la fiabilitat. “No té complexitat tècnica a l’hora de prendre la mostra i, per tant, la mostra segueix sent fiable i vàlida”, ha afirmat. La proposta però, ha aixecat el rebuig i la preocupació dels docents que no veuen amb bons ulls assumir aquesta responsabilitat.

D’aquesta manera, el departament vol “alliberar” recursos sanitaris, que considera que “s’han de dedicar a àmbits on la incidència de la pandèmia és molt més greu, com residències de gent gran”. Les automostres, però, només es faran quan s’hagi detectat un positiu en un grup bombolla. Els cribratges poblacionals per zones, com el del barri del Besòs i el Maresme, o en un centre educatiu sencer se seguiran fent amb les PCR habituals.

Vídeos explicatius per aprendre a fer el test d’automostra

De moment, Educació no ha concretat quan es començaran a fer les proves d’automostra, però sí que ha avançat que es formarà els professors i els referents covid dels centres a partir de la setmana que ve. El primer pas, ha explicat Cuenca, és gravar vídeos tutorials, una tasca que ja s’ha començat.

Sense contagis a les escoles

Segons les dades d’Educació, en el pic més alt de la segona onada de la pandèmia, el 95 % dels alumnes van poder seguir l’educació “amb normalitat”, és a dir, presencialment. Per Cuenca, aquesta xifra “ens confirma que les mesures que estem prenent a les escoles estan funcionant”. En aquest sentit, la secretària general del departament ha remarcat que “seguim sense tenir contagis intraescolars: tots els contagis ens venen de fora”.

Aposta per la ventilació natural

Per minimitzar les possibilitats de contagi, Educació ha elaborat un protocol de ventilació dels espais tancats, “intentant compatibilitzar-ho amb el confort tèrmic i acústic”. L’objectiu és garantir la ventilació creuada, per la qual cosa es preveu obrir portes i finestres entre 10 i 15 minuts per cada hora lectiva. En el cas de les finestres, han d’estar obertes almenys 20 centímetres.

Ajuts a les extraescolars

Pel  que fa a les activitats extraescolars que es fan fora dels centres educatius i barrejant diversos grups bombolla, Cuenca ha lamentat haver hagut de prendre la decisió de tancar-les. “Hem hagut de prescindir d’una activitat a canvi de mantenir aquesta seguretat a les escoles”. D’aquesta manera, segons ha argumentat, a banda de la mescla de grups bombolla, també es redueixen els desplaçaments. Per pal·liar els efectes als centres afectats, Educació ha anunciat una línia d’ajuts de 20 milions d’euros.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a