residència gent gran

Els Mossos d’Esquadra han alertat aquest dimarts d’una nova tipologia d’estafa que consisteix en una trucada a les residències de gent gran per reclamar el pagament d’una comanda urgent de material sanitari per protegir de la covid-19. Segons la policia, que ha detectat diversos casos d’aquest engany en centres de Barcelona i l’àrea metropolitana, la manera d’actuar segueix el mateix patró.

“Modus operandi” que es repeteix

Els Mossos asseguren que les trucades es fan en absència de la persona responsable de les residències i quan hi ha altres treballadors al comandament. Llavors, apunten, la persona que truca es fa passar per un càrrec vinculat a l’Administració o alguna entitat vinculada a l’àmbit de la salut. A més, els estafadors deixen clar que ja han parlat amb la direcció de la residència.

Segons la policia, els delinqüents juguen en tot moment amb dos factors importants: d’una banda, amb la necessitat d’obtenir material disponible per fer front a la pandèmia i, de l’altra, amb les conseqüències en forma de sancions econòmiques si no es fa el pagament de la suposada comanda de material. En tots els casos qui truca diu ser un responsable d’algun organisme de salut en contacte en aquell moment amb la direcció de la residència i que ha autoritzat el pagament pendent, que s’acaba fent, generalment, a través d’aplicacions d’enviament de diners a l’estranger.

Comprovar abans de pagar

Els Mossos d’Esquadra alerten a través de les xarxes socials que no es facin mai pagaments sense haver fet prèviament les màximes comprovacions, tant pel que fa a autoritzacions com pel que fa a les necessàries verificacions i recorden que, davant del dubte, no s’efectuï cap pagament.