Les companyies aèries encara deuen 340 milions d’euros a les agències de viatges pels bitllets d’avió cancel·lats durant el primer estat d’alarma. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) denuncia que les agències, a diferència de les aerolínies, ja han tornat 200 milions d’euros al clients. El president d’ACAVe, Martí Sarrate, critica que les agències han finançat les companyies aèries amb els reemborsaments de diners, mentre que les companyies “eludeixen l’obligació”. “Fer reemborsaments sense tenir ingressos és bastant caòtic”, assegura. Per tota plegat, des d’ACAVe no descarten denunciar a través de la Unió Europea perquè sancioni l’Estat espanyol per incomplir amb la legislació vigent.

 Més de 35.000 reclamacions

Entre l’abril i l’agost, l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) ha rebut més de 35.000 reclamacions. Fonts d’AESA asseguren que la prioritat de l’agència és que “les companyies tornin els diners als ciutadans” i expliquen que han obert expedients sancionadors per determinar si les companyies compleixen la legislació vigent en matèria de cancel·lacions.

Segons avança Sarrate, AESA sancionarà una vintena companyies aèries que no compleixin la normativa europea. Una pressió que agilitzarà el reemborsament de diners per part de les companyies aèries.

També a l’Agència Catalana de Consum (ACC) han rebut 3.500 reclamacions relacionades amb el transport aeri. L’organisme n’ha resolt 1.400 a través de mediacions per sistemes extrajudicials.

Les companyies aèries atribueixen aquest endarreriment en els reemborsaments a la situació “d’excepcionalitat provocada per la pandèmia” i la “limitació operativa” que els suposa tenir un gran nombre de treballadors afectats per un ERTO. És el cas de Vueling, que assegura que està complint la llei amb els “inconvenients” de tenir els treballadors i proveïdors en ERTO i que, per això, els temps “es poden veure afectats”.

Segons la normativa europea, als passatgers de vols cancel·lats se’ls ha d’oferir un reemborsament dels bitllets o un transport alternatiu “en condicions satisfactòries”.