Aquest divendres han entrat en vigor noves restriccions per frenar els contagis de coronavirus i doblegar la corba. Tot i això, epidemiòlegs i investigadors auguren un enduriment de les mesures si no es redueix la propagació del virus i, sobretot, si no es redueix el nombre d’ingressos als hospitals.

Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, desgrana els motius que ens han portat a la segona onada de la pandèmia.

“Estem anant cap a un confinament més sever”

El govern català ja ha anunciat que és probable que entrin en vigor més mesures restrictives, si les que hi ha ara no són prou efectives. Una de les que està creant més angoixa entre els ciutadans és la del confinament domiciliari. De fet, ja s’aplica en altres països com França i Anglaterra.

Macip explica que ens hem de fixar en les xifres dels propers dies, però també alerta que cal que tothom es mentalitzi per si aviat s’endureix la normativa vigent: “És possible que sigui inevitable un confinament”. I afegeix: “Potser no serà tan dur com el primer, però el virus s’està escampant molt ràpid”.

Com hem arribat fins aquí?

Enmig de totes les xifres de contagis i morts i de totes les restriccions que s’anuncien, molts es pregunten què ha fallat en la gestió de la pandèmia. Fa més de set mesos que sentim parlar del virus i ja en vam tenir una primera onada. Macip apunta que les causes que fan que la situació s’estigui descontrolant són diverses.

La tardor. Fa temps que els epidemiòlegs alerten que durant la tardor arribaria la segona onada. Les temperatures són més baixes, les persones que no han quedat afectades pels tancaments de negocis han entrat de ple a l’activitat laboral i les escoles estan obertes.

Manca de previsió. Macip afirma que el virus es pot controlar, perquè Àsia ho ha aconseguit, i afirma que els governs català i espanyol van tard: “La desescalada s’hauria d’haver fer amb més capacitat de rastreig i més proves PCR”. Adverteix que cal deixar la picabaralla política de banda i prendre decisions ràpid i aplicar mesures abans per aconseguir que siguin més curtes.

Mala comunicació. Un altre dels problemes de la gestió de la pandèmia ha estat la mala comunicació. Macip critica que, en molts casos, els polítics han minimitzat la gravetat de la situació: “Hem sentit polítics dir que no es tornaria a fer un confinament o que tindríem la vacuna al desembre. Són afirmacions que no es poden fer perquè no tenim aquesta informació”.

Un virus encara desconegut. Tot i que durant aquests mesos s’ha estudiat molt el virus i cada vegada hi ha més informació sobre com actua, encara no ho sabem tot del coronavirus. Macip admet que hi ha dubtes sobre la immunitat que genera i que encara se’n desconeix la via de transmissió exacta. A més, s’està investigant quins fàrmacs funcionen.

Les ganes de tornar a la normalitat. Macip explica que cal una coordinació entre govern i ciutadans. Diu que una part de la població no ha pres les precaucions necessàries. De fet, durant alguns caps de setmana s’han vist aglomeracions en parcs o places. L’investigador insisteix que cal més conscienciació i un esforç per frenar els contagis. Això sí, tot plegat, acompanyat d’ajudes econòmiques per als sectors més perjudicats.