Un centenar de persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per demanar justícia per a les persones grans que van morir a les residències “en condicions indignes”, diuen, durant el pic de la pandèmia del coronavirus. La Coordinadora de Residències 5+1 denuncia que els residents que van contraure la malaltia no van rebre l’atenció mèdica que necessitaven. Afegeixen, també, que les que sí que han superat la malaltia han patit maltractament i desatenció amb casos de desnutrició i deshidratació. Tot en un moment en què preocupa la situació de la pandèmia en el conjunt del territori, i en què un 7 % de les proves PCR fetes a residents són positives.

“És imprescindible un canvi urgent del model de residències”

Des de l’entitat asseguren que la limitació de sortides a l’exterior i de les visites dels familiars “és una mesura adoptada en benefici exclusiu de les empreses gestores de les residències”. De fet, critiquen que després de més de sis mesos de pandèmia, encara hi ha persones que no han pogut veure els seus familiars, tot i trobar-se en residències verdes on no hi ha cap cas de coronavirus. Consideren que amb aquesta restricció, els centres s’estalvien feina de neteja, no gasten en EPIs i a més “les famílies no controlem el que passa a l’interior”. És per això que demanen un canvi en el model de residències que sigui públic del tot i que no depengui de gestores privades per “adequar-se a les necessitats actuals i promoure un model d’atenció centrada en la persona”.

Protesta de la Coordinadora de Residències 5+1 a la plaça de Sant Jaume

“No podem mantenir l’aïllament”

La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, María José Carcelén, assegura que no es pot mantenir l’aïllament, entre d’altres, perquè no hi ha estat d’alarma. D’aquesta manera, diu, “si tanquem la gent gran sense estat d’alarma estem dient a la societat que són ciutadans de segona”. Amb tot això volen aturar l’aïllament que han sofert els residents sense contacte amb els familiars. “No hi ha justificació possible des del punt de vista sanitari o epidemiològic per sostenir una mesura que no els aporta beneficis i que, en canvi, els produeix un perjudici irreparable”.