“Fa molt de temps que advertim que la situació a les residències era límit, però ara, amb els efectes de la covid-19, ho veu tothom”, ha assegurat María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora Residències 5+1. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, Carcelén ha lamentat que, tot i el “revulsiu” que ha provocat la mort de més de 4.000 residents en centres geriàtrics, “no veiem que les administracions estiguin afrontant el problema”, que ha qualificat d’“estructural”.

En un sentit similar s’ha expressat Montserrat Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (FEATE). “Espero que aquesta situació ens faci reflexionar a tots plegats”, ha manifestat, alhora que ha instat totes les parts implicades a fer “una reflexió profunda sobre el model assistencial”. Segons Falguera, “la tipologia d’usuaris ha canviat molt en els últims anys”, mentre que “els recursos són els mateixos que el 2010”.

Neguen canvis en els protocols de visites

La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1 també ha negat que aquest dilluns s’hagi començat a flexibilitzar el protocol per a les visites i les sortides dels residents. Segons Carcelén, des de mitjans d’agost “nosaltres ja tenim mitja hora de visita a la setmana”, la qual cosa considera insuficient, tot i que també ha admès que “hi ha centres on encara no deixen entrar els familiars”. I ha llançat un advertiment sobre els efectes que pot tenir això en les persones grans: “No els matarà la covid, sinó l’aïllament”.