A finals d’aquest any, si el coronavirus ho permet, es farà l’entrega de les Medalles d’Honor de Barcelona 2020 a l’Ajuntament. Al marge del reconeixement a sanitaris, treballadors socials i hotels també s’entregaran 20 premis a entitats i persones molt vinculades als 10 districtes de la ciutat.

Pel que fa al districte de Sant Andreu s’emportarà el guardó individual José Barbero Cabello, per la seva trajectòria en la lluita per una educació pública i de qualitat i per la millora de la vida i els equipaments del barri de la Sagrera. El premi dedicat a una entitat el rebrà la Societat Cultural i Esportiva la Lira, que fa 150 anys.

Una entitat molt arrelada al barri

Originàriament La Lira era exclusivament per a homes i apolítica. A poc a poc, va començar a obrir el ventall d’activitats i a afegir també els esports dins la seva oferta. Anys després va incloure les dones i es va reforçar com a punt de trobada cultural al barri de Sant Andreu. Els escacs, el ball, els jocs en grup o el teatre són part de la identitat de La Lira, que té 300 socis.

Reobertura amb mesures de seguretat

Amb la crisi sanitària, La Lira va haver de tancar i anul·lar totes les activitats. Només van poder obrir una setmana a principis de juliol. Però just després, seguint les recomanacions sanitàries va tornar a tancar portes fins al setembre. La recuperació és lenta però segura, i aquests dies treballen per posar en marxa tant les propostes habituals com els actes de celebració del 150è aniversari.