Metgessa posant-se un EPI

(ACN) La pandèmia ha provocat una sobrecàrrega de feina i una tensió laboral sobre el col·lectiu sanitari que, un any després d’iniciar-se, passa factura als professionals. Alguns col·lectius ja han manifestat el seu malestar, com el personal d’infermeria. La Fundació Galatea, creada pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, ha atès prop de 1.500 professionals de la salut des de l’esclat de la pandèmia. La majoria per ansietat, depressió, estrès posttraumàtic i insomni.

El director de la fundació, Antoni Calvo, creu que la demanda és inferior al problema real i adverteix que l’onada emocional no ha acabat per als sanitaris, amb cansament acumulat: “Avui ser professional de la salut és exercir una professió de risc respecte a la salut mental”.

“Ens van vendre el vestit de superherois”

Sandra Audi és metgessa de família i va demanar suport a Galatea. En una entrevista a l’ACN explica: “Ens van vendre el vestit de superherois i el vaig comprar perquè havia de sortir de casa. Però és una arma de doble tall. Quan compres aquest vestit, sembla que no et pots posar malalt”.

De fet, Calvo afirma que primer va dominar la por —la por del contagi, la por de no poder atendre els pacients—; després la ràbia i la frustració i ara, en una tercera fase, domina la desesperança i la depressió.

Prop de 1.500 professionals atesos

La Fundació Galatea va obrir un servei de teleassistència el març del 2020. En alguns casos, les sessions també han estat presencials i en altres hi han intervingut psiquiatres, quan ha calgut suport psicofarmacològic. S’han fet més de 5.500 intervencions i un 64 % dels atesos han rebut alta del tractament.

Dels prop de 1.500 professionals atesos, un 44 % són infermeres i auxiliars d’infermeria i el 38 % són metges; la meitat treballen en hospitals i una quarta part en l’atenció primària. El 86 % són dones.