maria assumpció vilà síndica greuges

(ACN) La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha obert una actuació d’ofici pel cas del veí de Sants que es va suïcidar quan estava a punt de ser desnonat. En una entrevista a l’ACN, considera que el cas és molt greu i afirma que s’han de revisar protocols. Vol conèixer més en detall la implicació de l’Ajuntament de Barcelona i els Serveis Socials i què ha passat perquè no s’hagi evitat la tragèdia.

A punt d’acabar el segon mandat, Maria Assumpció Vilà augura que la pandèmia deixa una rèmora de problemes molt greus. Assenyala que venen uns anys complicats per a qui la substitueixi. La situació de l’habitatge a la ciutat, diu, és difícil i lamenta que un veí de Sants se suïcidés aquesta setmana quan estava punt de ser desnonat. “El sistema, a partir de la justícia i serveis socials, ha de millorar”, diu.

Vilà critica els desnonaments que hi ha hagut, tot i la moratòria vigent

Segons Vilà, s’han fet coses per millorar la situació de l’accés a l’habitatge a la ciutat i confia que amb la regulació autonòmica els lloguers baixaran. Ara bé, critica que tot i la moratòria vigent dels desnonaments, n’hi ha hagut i han estat molt tràgics.

D’una banda destaca que ningú no s’ha quedat al carrer perquè des del consistori es busca una alternativa d’habitatge i tant entitats com veïns hi han ajudat molt. Però, de l’altra, es mostra crítica amb les pensions, perquè “no són adequades i són cares”. En aquest sentit, creu que es podria valorar pagar a la família el lloguer que no pugui assumir, perquè és més factible i sostenible, fins que es trobi un pis alternatiu.

Diu que ara els problemes tenen a veure amb els lloguers i el fons voltor

A la sindicatura, assegura, han rebut queixes molt concretes pels desnonaments, per no complir amb els crèdits hipotecaris fa uns anys i ara un dels problemes que situa té a veure amb els lloguers i els fons voltor.

“Hem tingut casos de veïns i habitatges sencers que han vingut i ens han portat la queixa perquè els volen treure de mala manera”, afirma. Moltes vegades, precisa, es tracta de persones grans que ja estaven en precari i ho seguiran estan més.