Unes 150 persones s’han concentrat aquest divendres a la plaça de Sant Jaume per protestar contra la gestió del coronavirus a les escoles. La mobilització s’ha fet coincidint amb la primera de les dues jornades de vaga de l’ensenyament convocades per la CGT Ensenyament i el Sindicat Professors de Secundària (SPS). En canvi, el principal sindicat educatiu, la USTEC-STEs, se n’ha desmarcat.

Segons Miquel González, secretari general de la Federació d’Ensenyament de la CGT, aquesta és una vaga “atípica” per la situació de pandèmia que viu el país i això influeix també en el seguiment que pugui tenir. Tot i això, el sindicat diu que entre un 10 i un 15 % del professorat ha secundat la vaga, i ho considera una bona xifra. Des d’Educació, però, asseguren que el seguiment ha estat del 3,96% a Barcelona i del 3,26 % al conjunt de Catalunya. Això suposa que un total de 2.711 docents dels sistema públic han seguit l’aturada.

A la protesta hi han participat des de treballadors de les escoles bressol fins a personal de primària, secundària i les universitats. Denuncien que el curs escolar ha començat sense que s’atenguin les principals reivindicacions sindicals, com ara la reducció de les ràtios, sobretot a secundària, el reforç del personal i la necessitat de garantir les distàncies de seguretat a l’aula.

El Sindicat Professors de Secundària (SPS) assegura que la situació en el cas dels instituts és més complicada i que un 40 % dels centres estan afectats amb casos de covid-19. Els sindicats també han convocat una segona vaga pel 15 d’octubre. El CSIF s’ha sumat a la convocatòria tot i que no compta amb el suport dels sindicats majoritaris.