És l’enèsim crit d’alerta de l’oci nocturn, que només veu una sortida al “desastre econòmic”: un pla de rescat urgent. Asseguren que la decisió del Departament de Salut de fer marxa enrere en la reobertura del locals d’oci nocturn és l’estocada definitiva. La plataforma #somocinocturn —que aplega diverses associacions del sector— lidera una acampada a la plaça de Sant Jaume i ha aprofitat aquest escenari per fer sentir la seva veu. El missatge és molt crític amb el govern català i la gestió d’aquesta crisi: “Acatem resignats l’autoritat de Salut, però reivindiquem el pla de rescat immediat” perquè el sector està devastat.

En una protesta aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume han denunciat que la Generalitat no els ha convocat ni donat cap explicació per la polèmica congelació de la reobertura dels locals. Consideren que no era la solució per posar fi a la catàstrofe econòmica, però sí que donava una possibilitat a les empreses més petites amb gestió familiar.

Subratllen que molts empresaris havien començat a preparar els locals per reobrir: posant fi als ERTO dels treballadors, contractant artistes per a les actuacions en directe, comprant producte, adaptant els locals… Això ha suposat una despesa que han fet sense facturar pràcticament res en set mesos.

De fet, segons una enquesta realitzada a diferents associacions del sector, seran necessaris 180 milions d’euros per cobrir les pèrdues —només tenint en compte les despeses—, segons ha explicat Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona.

Reclamen solucions per part del govern

El sector torna a assenyalar l’oci no regulat com el “botellón” o les festes privades. I retreuen al Departament de Salut que no cregui en l’oci regulat i legal, amb totes les mesures, com el millor camí per protegir els joves del contagi i l’atur. “Som l’únic sector empresarial que no té un pla sectorial del Procicat”, lamenten.

En tot cas, exigeixen una solució per posar fi a la desfeta econòmica: “L’oci i la cultura estan a punt de desaparèixer tal com els coneixem”.

La FECASARM, la patronal del sector, que no s’ha sumat a la plataforma #somocinocturn, també reclama responsabilitats polítiques i un pla de rescat immediat per la decisió.

Mobilitzacions durant tot l’octubre

El gremi ha confirmat que l’acampada a la plaça Sant Jaume continuarà “com a mínim fins diumenge”. En aquest sentit, ha explicat que es podria allargar, tot depenent de com es desenvolupin els fets. També afirma tenir diferents actuacions programades cada setmana durant tot el mes d’octubre.

Salut insisteix que “el context no ho aconsella”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la decisió s’ha pres després de dos dies d’anàlisi de les dades de contagis, que van a l’alça, i també després d’estudiar el context europeu. També ha explicat que es continuarà treballant per la reobertura i ha insistit que l’acord per reobrir les discoteques i els locals d’oci nocturn fins a les tres de la nit en cap cas volia dir reobrir els locals d’oci nocturn com abans de la pandèmia. L’objectiu era donar “una oportunitat de reconvertir-se” en dos àmbits: el cultural i el de la restauració.