Una cadena humana s’ha concentrat aquest divendres al matí per protestar contra la presència de Felip VI a Barcelona, en un acte d’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week. L’objectiu era unir el monument a Colom amb l’Estació de França, tot i que el perímetre de seguretat al voltant de l’estació, enmig d’un intens dispositiu policial ha impedit que la mobilització comencés en aquest punt.

Els manifestants, que portaven pancartes amb lema “Catalunya no té rei”, s’han concentrat al lateral del passeig de Colom per rebre la comitiva del monarca. La protesta l’ha convocat Òmnium Cultural i l’ANC, els partits independentistes (Junts per Catalunya, ERC i la CUP), USTEC-STEs, la Intersindical-CSC, IAC, Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, CIEMEN i Drets.

Pancarta cadena humana contra Felip VI

Mauri: “El rei només pot venir bunqueritzant Barcelona”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha qualificat de “guerra de desgast” les visites del monarca espanyol a Catalunya. Mauri, però, ha assegurat que Felip VI només pot venir bunqueritzant la ciutat i el país i, d’aquesta manera, afirma, el que veu dins del perímetre no té res a veure amb la realitat. Creu que només hauria de venir per “demanar perdó”, i assegura que cada cop que ho faci serà rebut de la mateixa manera.

 

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, també s’ha referit a aquesta guerra de desgast i adverteix que només amb resistència ciutadana no s’aconseguirà la victòria. Per això, ha reclamat que aquesta oposició es transformi en iniciativa política per aconseguir la independència. Paluzie també ha protagonitzat una de les imatges més contundents de l’acte: la crema d’una fotografia gegant de Felip VI.

Retiren una pancarta d’Òmnium contra el rei

L’ANC ha desplegat una gran pancarta davant l’Estació de França. S’hi pot llegir “Catalunya no té rei”, al costat d’una foto del monarca de cap per avall.

La pancarta de l’ANC l’han penjada poca estona després que els Mossos d’Esquadra hagin retirat la pancarta d’Òmnium Cultural, en què es podia llegir “Joan Carles Primer, Felip l’Últim”. En paral·lel, els CDR també han convocat una altra protesta, que ha començat a les 10 h a l’Arc de Triomf i ha avançat fins a Pla de Palau.