terrassa cafeteria xavi calvo
Foto: Xavi Calvo
cambrera amb mascareta serveix clients fase 1

A partir d’aquest dilluns, 8 de juny, s’obren nous horitzons als barcelonins, que poden anar afegint activitats permeses amb l’entrada a la fase 2. En qualsevol de les incorporacions és obligatori mantenir les mesures d’higiene i seguretat que preveu la desescalada en aquesta crisi del coronavirus: mascareta, distància de seguretat i neteja de mans.

Flexibilització de les sortides

Es pot sortir a passejar amb els infants sense restriccions horàries ni límit de distància. Sí que es manté l’assignació d’un horari per a les sortides dels col·lectius vulnerables, com la gent gran, i també la prohibició de practicar esport no professional entre les 10 i les 12 h i entre les 19 i les 20 h.

L’esport professional recupera les competicions. En el cas del futbol, es jugaran els partits a porta tancada i sense públic. Es permetrà l’entrada dels mitjans de comunicació perquè transmetin la competició.

Dutxes inoperatives desconfinament platges
Foto: Xavi Calvo

Refrescar-se a les portes de l’estiu

Les platges i piscines són els espais més buscats amb l’arribada de la calor i alguns barcelonins s’han avançat a l’entrada en fase 2 per trepitjar la sorra. Amb la fase 2 es pot a anar a la platja per banyar-se sense franges horàries, tot i que hi haurà controls d’accés i aforament. Es permet utilitzar les dutxes de forma individual i s’hauran de seguir una sèrie de recomanacions.

Pel que fa a les piscines recreatives, obriran al públic amb cita prèvia i un aforament màxim del 30 %, sempre que es garanteixi la distància mínima de seguretat de dos metres. En cas contrari, s’haurà de reduir el nombre de banyistes, que no podran fer ús dels vestidors.

Més oferta comercial

Si el que enyorem és anar a comprar, a partir d’aquest dilluns reobren els mercats al carrer amb una tercera part de les parades habituals i sense possibilitat de tocar i remenar els productes a la venda. Els comerços minoristes treballaran sense superar un 40 % de l’aforament i amb horari d’atenció prioritari per a persones majors de 65 anys.

En el cas dels centres comercials, l’aforament també es limita a menys de la meitat als locals i a un terç a les zones comunes. No es podran utilitzar les àrees infantils ni les zones de descans i es controlarà els lavabos i sales de lactància comunes garantint-ne la neteja segons la normativa establerta.

Entrar a bars i restaurants, però no a locals d’oci nocturn

Els bars i restaurants poden obrir al públic per al consum dins del local i sense superar el 40 % de l’aforament. S’haurà de fer assegut a una taula o grup de taules, no hi haurà autoservei i, preferentment, amb reserva prèvia. Tot i que era un pas molt esperat pels locals de restauració, el primer dia autoritzat per a l’obertura dels menjadors interiors s’ha fet a mig gas i amb pocs clients.

Les terrasses a l’aire lliure tindran una limitació del 50 % de les taules sense superar l’ocupació màxima de 10 persones. Entre un client i el següent s’han de desinfectar les taules, cadires i superfícies de contacte de les terrasses. Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitaran les cartes de menú d’ús comú. Les discoteques i bars musicals hauran d’esperar a la fase 3 per reobrir.

Tornar a l’escola

Les escoles també reobren en fase 2, la majoria per oferir servei d’acollida a les famílies que no poden conciliar la cura dels fills amb la feina presencial. No s’hi farà classes lectives, ni tampoc s’oferirà servei de menjador o transport escolar. Es limita el nombre màxim d’alumnes per aula: 13 a primària i 15 a secundària. Les escoles bressol també estan autoritzades a reobrir. Entre les novetats que ha afegit el Procicat al pla d’obertura hi ha la possibilitat d’oferir servei de menjador si el centre creu que es poden acomplir les mesures sanitàries. També s’entén la dificultat de mantenir permanentment la distància de seguretat entre els infants d’1 a 6 anys  i, per tant, es farà “en la mesura del possible”.

En aquesta etapa també es permeten les visites amb cita prèvia a residents d’habitatges tutelats i centres residencials de persones amb discapacitat, però en el cas de gent gran només en casos excepcionals, com l’acompanyament en cas de malaltia o fase terminal. Es permeten altres reunions com vetlles a tanatoris, anar a missa o a casaments, però amb un aforament molt limitat.

La cultura va guanyant terreny

Els cinemes, teatres i auditoris, així com biblioteques, sales d’exposició i monuments no podran superar un terç de l’aforament. L’àrea de recepció de visitants inclourà elements i barreres físiques de protecció, així com cartells amb normes i recomanacions per evitar aglomeracions de visitants. Les àrees d’accés públic es netejaran i desinfectaran i no es podran utilitzar elements comuns d’ús tàctil, com les audioguies o els fulls informatius de mà.

Els locals destinats a actes i espectacles culturals no podran reunir més de 50 persones en espais tancats. En el cas d’activitats a l’aire lliure, el públic estarà assegut i no podrà superar un terç de l’aforament ni més de 400 persones.

Els hotels recuperen les zones comunes

Els hotels poden obrir al públic les zones comunes sense superar un terç de l’aforament i mantenint les mesures establertes als àmbits de l’hostaleria i la restauració. Els espais tancats on se celebrin esdeveniments, activitats d’animació o gimnasos hauran de ventilar-se dues hores abans de cada ús.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a