El Departament d’Ensenyament vol que les escoles reobrin un cop s’entri a la fase 2, en cada zona sanitària. betevé ha tingut accés al document que des de la Generalitat s’ha enviat als centres i en què s’especifica que la tornada a les aules serà en grups molt reduïts, mantenint les distàncies de seguretat i sense serveis com ara el menjador i el transport escolar.

Quants alumnes podran tornar a les aules?

Segons estipula la Generalitat, a primària les aules podran acollir un màxim de 13 alumnes. Però no a tots els cursos. Aquesta condició només s’ofereix als infants de tres a sis anys, com a espai d’acollida de 9 a 13 h, si els seus pares acrediten que han de fer treball presencial a les seves feines. També podran tornar a l’escola els de sisè de primària, que aquest any canvien d’etapa. A la resta de cursos, només es permet fer tutories personalitzades, per cita prèvia.

A secundària, la xifra puja a 15 alumnes permesos per classe. L’oferta està dirigia, un altre cop, als estudiants que canvien d’etapa. És a dir, un reforç als de 4t d’ESO i 2n de batxillerat que tenen la selectivitat.

Les primeres escoles obriran a partir de l’1 de juny

Aquesta informació ja s’ha fet arribar als responsables dels centres escolars que estan ara mateix en fase 1, que a partir d’aquest dilluns podrien avançar cap a la fase 2. En aquests casos, s’especifica que “hauran de preparar l’obertura per a l’1 de juny, sempre a partir d’una gradualitat en l’inici d’activitats”. Se’ls precisa que podran obrir però no podran fer-hi classes lectives i que la xifra d’alumnes màxima que es podrà assumir serà de 13 a primària i fins a 15 a secundària.

El curs es tanca al 19 de juny i torna al setembre, amb novetats

Totes les escoles ja han pogut obrir portes per fer la preinscripcions escolars per al curs 2020-2021 de manera presencial. Les que ho facin en la fase 2 amb alumnes a les aules no tindran tampoc gaires dies lectius: “Tot sembla indicar que serà entre una vintena i una desena de dies lectius abans no acabi el curs”, precisa el document enviat per Ensenyament. Recorda que no s’ha modificat la data de finalització de les classes, previst pel 19 de juny, i que la docència continuarà fins llavors de manera telemàtica, així no hi haurà diferències entre el qui vagin a l’aula i els qui es quedin a casa.

Pel que fa a les novetats escolars del setembre, el Departament d’Ensenyament ha concretat que serà un curs inèdit i que algunes mesures que es prendran ara al juny es mantindran. Això sí, s’ha garantit l’atenció presencial de tot l’alumnat, amb distàncies mínimes, mesures d’higiene estrictes i tenint en compte que es necessitaran nous espais per encabir tots els alumnes.

Des de la conselleria també s’ha anunciat que el Departament d’Ensenyament ha posat a disposició tots els seus centres als Ajuntaments perquè aquest estiu s’hi puguin fer activitats de lleure.

Què passarà amb les escoles bressol?

El document emès per la Generalitat detalla el cas concret de les llars d’infants, tant de gestió pública com privada. Les autoritza a obrir, també en fase 2, si garanteixen que han pogut reorganitzar els espais dels centres i tenen les condicions òptimes que demanen les autoritats sanitàries. Hi podrà haver un màxim de cinc alumnes per aula i en cap cas es preveu que puguin tornar a la llar d’infants els nens i nenes de 0-1 anys. Les famílies que tindran prioritat seran aquelles que els pares acreditin que hagin de fer treball presencial.