platja garraf sitges

Ho ha anunciat primer l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i després ho ha confirmat Protecció Civil. Des d’aquest dilluns el Garraf i l’Alt Penedès formen part de la regió sanitària de Barcelona, com a mínim a efectes de mobilitat, i això pot tenir moltes implicacions rellevants. D’una banda, i la més immediata, que els barcelonins podran desplaçar-se, si ho volen, fins a les poblacions d’aquestes dues comarques (Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles o Vilafranca, entre moltes altres), quan fins ara estava prohibit.

Barcelona, una setmana en fase 2?

Però en aquest anunci hi pot haver encara una altra conseqüència implícita. Falta que el Departament de Salut confirmi si la unió de les regions serà a tots els efectes (no només mobilitat) però, sigui com sigui, d’aquí en surt una altra idea reforçada. En aquesta desescalada pel coronavirus, el Garraf i l’Alt Penedès han estat anant una setmana al davant de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes Nord i Sud. Van entrar una setmana abans a la fase 1 i també a la fase 2. Però si estan juntes en una mateixa regió, agafa força la hipòtesi ja prevista pel Departament de Salut que Barcelona romangui menys temps del previst en fase 2 i faci el pas a la 3 junt amb el Garraf i l’Alt Penedès.

Una unió reversible

Segons Protecció Civil, el fet que el BOE parli de regió sanitària de Barcelona vol dir que s’ha d’entendre com a regió sanitària indivisible a tots els efectes. Ara bé, també matisa que això fa referència a aquest moment concret, i que de la mateixa manera que al seu dia es va decidir que Garraf i Alt Penedès anirien a part, es podria tornar a proposar de separar aquestes comarques passats uns dies. És a dir, que si es considera que aquests territoris poden passar a la fase 3 la setmana del 15 de juny i Barcelona no, es podrien tornar a considerar com a regions sanitàries diferents. Això, puntualitza Interior, s’haurà de decidir abans de fer la proposta que cada setmana el Departament de Salut fa al Ministeri de Sanitat.