La col·laboració entre T-Systems i Mercabarna durant la crisi sanitària ha permès el desenvolupament d’una aplicació que estalvia un pas feixuc i costós per fer arribar aliments a les famílies necessitades. Ja no es tracta d’emmagatzemar el menjar i esperar que el passin a recollir. Amb la nova aplicació es té, en temps real i al moment, tot el menjar en estoc disponible de les empreses majoristes que col·laboren fent els donatius. D’aquesta manera s’optimitza la logística i les organitzacions col·laboradores estalvien costos d’ocupació i gestió d’espais dels productes que donen a famílies necessitades.

Una tecnologia que millora processos

Les empreses majoristes d’alimentació han tingut més feina de l’habitual durant el confinament. La por i la incertesa han fet que moltes persones compressin més aliments que habitualment i els mercats no havien d’estar desproveïts perquè s’hauria pogut generar una situació complicada. A més el nombre de persones necessitades, bé per la pèrdua de feina o bé perquè passaven els dies i no cobraven els ERTO, s’ha anat incrementant. Així que la situació s’ha doblat. D’una banda augmentava la demanda d’aliments i de l’altra, la de famílies vulnerables.

La nova tecnologia ha estalviat temps i processos en les donacions de les empreses col·laboradores a la Creu Roja. “Hem tingut moltíssima més  feina i si no haguéssim tingut l’aplicació, no hauríem pogut fer les donacions que hem fet”, exposa Ramon Llonch, gerent de Kopgavà Service Trade, i afegeix que “aquesta app ens dona la facilitat que no ens hem de regir amb uns horaris o uns dies”.

Més de 40.000 kg d’aliments addicionals

“Dius el material que tens, la Creu Roja l’accepta i ells el recol·loquen immediatament”, explica el gerent de Kopgavà Service Trade. Per la seva banda, el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, afirma que “se’ns obre una via tecnològica que possiblement duplicarà la capacitat habitual que tenim per ajudar les persones necessitades”.

Tothom hi guanya, des de les empreses col·laboradores, tant majoristes com logístiques, fins al receptor final i fins i tot la qualitat del producte, que ara arriba més aviat al destinatari. Tejedo quantifica en 40.000 els quilos d’aliments addicionals que han fet arribar a les famílies des del 15 d’abril i fins a principis de juny.

La nova aplicació és fruit de la col·laboració entre les empreses T-Systems, filial de Deutsche Telekom, i Mercabarna i s’ha fet a partir d’una trobada de programadors que de manera solidària han desenvolupat aquesta nova tecnologia.