La depressió Gloria, situada al sud-est de la península Ibèrica, va iniciar aquest diumenge un fort temporal de vent i marítim que es mantindrà ben bé fins dijous.

Temporal de vent i marítim

El vent i la mala mar han estat, ara per ara, els protagonistes de la situació meteorològica. Les ratxes de vent van arribar entre dilluns i dimarts fins als 118 km/h a la zona portuària109 km/h a l’Observatori Fabra o 98 km/h al barri de Gràcia.

L’onatge ha estat molt rellevant, tot i que, malauradament, la boia de Ports de l’Estat del port de Barcelona ha deixat de funcionar i no n’hi ha registres. Malgrat això, Dani Palacios, cap de servei de Platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha confirmat a ‘El matí de Barcelona’ que l’onada més alta que els constava era de 7,5 metres a l’entrada del port i d’uns cinc metres a prop de la primera línia de la platja.

La boia del port de Tarragona, emplaçada a mar obert, ha registrat aquest dimarts una onada màxima de 14 metres i una mitjana de més de 7,5 metres.

La pluja continuarà fins dijous

La pluja es va fer pregar dilluns, però un cop va afectar-nos ja no ho deixarà de fer fins dijous. Des de llavors i fins a primera hora d’aquest dimecres ja s’han superat els 100 l/m2 a Gràcia, Sants, les Corts, St. Gervasi, la Verneda i el Poblenou.

Després de la pluja intensa, amb tempesta i alguna calamarsada a les comarques del nord-est s’inicia el dimecres amb pluja feble i intermitent. A la tarda, però, s’intensificarà de nou i es mantindrà també durant la propera nit.

El creixement dels rius Besòs i Llobregat ha estat notable i han augmentat el seu cabal per 73 i per 44, respectivament.

 

La nevada ha estat notable a cotes mitjanes i altes del Montseny. També ha estat important a les comarques de la Terra Alta, Osona, Ripollès i la Garrotxa, encara que durant la jornada de dimarts la cota va pujar i ja només va caure neu en punts del Pirineu i el Prepirineu, amb gruixos que es mouen entre els 30 i els 60 centímetres. Les estacions d’esquí catalanes van tancar les seves instal·lacions dilluns i aquest dimarts es mantenen tancades per l’alt risc d’allaus.

Dijous continuarà plovent però només de bon matí. L’estat de la mar començarà a millorar lentament ja avui, però sobretot en dies posteriors.

En aquest enllaç teniu tota la predicció detallada sobre el primer temporal del 2020.