L’Administració de justícia preveu que els jutjats de Barcelona estaran col·lapsats després de l’estat d’alarma i el confinament per la crisi del coronavirus. La pandèmia va obligar a aturar pràcticament tota l’activitat ordinària i a suspendre molts judicis i compareixences, uns actes que ara caldrà tornar a programar. Per exemple, als jutjats de família, van haver de cancel·lar 500 vistes. A més dels casos acumulats, també es preveu haver de fer front a tots els assumptes relacionats amb la covid-19.

Segons ha explicat la magistrada degana dels jutjats de Barcelona, Mercè Caso, afronten aquesta situació “amb dificultat” i els preocupa “molt” la jurisdicció social, que rebrà totes les impugnacions dels ERTO i fins i tot acomiadaments de treballadors.

També preveuen problemes als jutjats contenciosos, que hauran de resoldre totes les al·legacions de multes per trencar el confinament, i als jutjats civils, que rebran impagaments d’hipoteques o de lloguers. A més, creuen que hi haurà acumulació de casos als jutjats de família per compensar custòdies de menors que durant el confinament s’han hagut de modificar.

En aquest mateix sentit, el secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Abad, preveu una “entrada brutal” d’assumptes i remarca que cal gestionar-ho “amb intel·ligència” perquè hi ha risc de col·lapsar “un servei públic que ja era crític de per si”.

Estudien un pla sanitari per reconfigurar tots els espais

Paral·lelament a l’acumulació d’assumptes, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i els departaments de Justícia i Salut estan estudiant un pla per reconfigurar tots els espais físics i complir els protocols sanitaris que s’establiran després de la pandèmia. Abad té clar que “les dinàmiques que veníem fent fins al moment no es podran reproduir ni a curt ni a mitjà termini”.

Caso ha explicat que “caldrà controlar quanta gent hi ha dins la sala [durant un judici o una compareixença] i quanta gent espera als nostres passadissos”. El secretari d’Administració de Justícia afegeix que caldrà “reformular” la presència de públic assegut de costat dins un judici o les distàncies entre magistrats d’un tribunal o entre advocats a les estrades. Possiblement també caldrà augmentar l’ús de les videoconferències per evitar contactes i agilitzar els tràmits. Des del 8 d’abril, se n’han fet unes 600 des dels jutjats amb comissaries i lletrats per prendre declaració a detinguts.

“Allà on no es pugui garantir la distància, caldrà preveure equips de protecció com mascaretes o guants”, explica Abad, que admet que també serà necessari controlar els accessos a la Ciutat de la Justícia, on diàriament circulen 10.000 persones. A més, afirma que als edificis judicials reduïts, on no es puguin garantir les distàncies entre treballadors, caldrà fer torns laborals.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a