La situació de crisi sanitària pel coronavirus ha obligat al Govern espanyol a aprovar mesures extraordinàries econòmiques per ajudar els col·lectius més vulnerables i per pal·liar, en la mesura del possible, l‘impacte en les famílies. El vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, ha estat l’encarregat d’anunciar-les.

La primera: queden suspesos tots els desnonaments sense alternativa d’habitatge. A més, es prorroguen automàticament sis mesos tots els contractes de lloguer per evitar una pujada del preu mentre duri la crisi.

La segona: s’aproven ajudes al lloguer pel coronavirus. Seran microcrèdits públics (prop de 700 milions d’euros) per poder fer front al preu del lloguer. Hi podran accedir les persones que ho necessitin i hauran de tornar el “préstec” (sense comissions ni interessos) en un termini de sis anys, ampliable a 10. Per poder accedir a les ajudes, s’amplien els criteris de vulnerabilitat: s’hi inclouen les persones a l’atur, treballadors afectats per un ERTO o els autònoms que hagin vist reduïts els seus ingressos.

El Govern espanyol, però, vol diferenciar els grans tenidors (i fons voltors) dels petits propietaris que lloguen algun immoble. “No són el mateix”, ha dit Pablo Iglesias. En el cas dels grans tenidors, si l’inquilí no pot pagar el lloguer, hauran de reestructurar el deute durant tres anys. A més, ha afegit que el Govern assumirà els lloguers en el cas que siguin “petits propietaris” i l’inquilí no “tingui manera possible per pagar-lo”.

Ajudes a les treballadores de la llar i els treballadors temporals acomiadats

El Govern central també ha aprovat ajudes per a les treballadores de la llar que s’han quedat sense feina com a conseqüència de la crisi sanitària. Pablo Iglesias ha dit que no pot ser “que una altra vegada siguin les grans oblidades”. Per això, podran percebre una ajuda de 440 euros al mes. Una mesura que també inclourà els treballadors temporals acomiadats durant l’estat d’alarma, i que no han cotitzat el temps suficient per poder percebre el subsidi d’atur.

Finalment, l’executiu espanyol ha decretat que les companyies de subministraments bàsics (aigua, llum i electricitat) no podran tallar el subministrament a ningú mentre estigui en vigor l’estat d’alarma pel coronavirus.