L’empresa automobilística Seat ha començat a fer tests de PCR als treballadors abans de reiniciar l’activitat el proper dilluns, 27 d’abril. El comitè d’empresa va exigir a la direcció la realització de les proves com a mesura preventiva perquè els empleats puguin tornar a la feina de manera segura.

Seat ha informat que té a l’abast 15.000 tests de PCR, que es consideren la prova més fiable per detectar si una persona ha estat contagiada per coronavirus i que es faran de manera obligatòria als 8.000 operaris que formen part de la plantilla de producció o que tenen feines lligades a la producció. La resta de tests, segons ha explicat el president del comitè d’empresa, Matías Carnero, serviran per a tot el personal que se’l vulgui fer de manera voluntària i per als empleats dels serveis proveïdors amb qui tenen contacte directe.

Fa una setmana que el comitè d’empresa va exigir fer la prova de PCR als treballadors com a primera mesura preventiva abans de tornar a treballar: “Tenim la gran sort de tenir una empresa gran i amb la capacitat de poder comprar material sanitari. Per això ho hem exigit. Malgrat les notícies que ens arribaven sobre administracions que estaven bloquejant laboratoris o paralitzant material sanitari d’empreses privades, nosaltres hem aconseguit el nostre objectiu”, ha dit Carnero referint-se al decret del Govern espanyol segons el qual s’obliga a posar a disposició de l’autoritat pública el material dels laboratoris privats.

Dos professionals sanitaris fent la prova PCR a un empleat de la Seat

De fet, Seat ha informat que els resultats de les proves els analitzarà un laboratori homologat pel Ministeri de Sanitat i la Generalitat. En el comunicat, la companyia també assegura que, des d’un punt de vista epidemiològic, “és una gran oportunitat per enriquir el coneixement científic que hi ha de la covid-19 ja que la plantilla de Seat és una mostra àmplia i representativa de la societat“.

La represa de l’activitat es farà de manera gradual a partir del 27 d’abril i, per això, la realització dels tests també serà progressiva, amb 3.000 proves setmanals. Entre aquest dimarts i dimecres se n’ha fet la primera tongada i, de moment, no hi ha constància de cap cas positiu.

Més mesures preventives

Carnero també ha explicat la resta de mesures preventives que s’aplicaran per garantir la seguretat. L’empresa garanteix diàriament mascaretes, guants i mampares de protecció. A més, als llocs de treball on la distància de dos metres no es pugui garantir pel tipus de feina, es repartiran bates d’un sol ús.

Seat va frenar l’activitat fa un mes i va anunciar un ERTO per a 14.800 treballadors, tot i que el comitè ha negociat per garantir als treballadors el cobrament del sou fins que es pugui reactivar l’activitat completament, d’aquí a unes vuit setmanes. Després de l’aturada de l’activitat, l’empresa automobilística va iniciar la fabricació dels respiradors OxyGEN davant la saturació a les UCI dels hospitals.