El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat un paquet nou de mesures econòmiques i socials per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en l’economia. A continuació detallem totes les mesures anunciades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Moratòria en el pagament d’hipoteques

S’hi podran acollir famílies en situació de vulnerabilitat a qui les mesures per contenir el coronavirus suposi una davallada en els ingressos o s’hagin quedat sense feina.

Subministraments garantits

El Govern espanyol vol garantir els subministraments bàsics i també de telecomunicacions a les famílies vulnerables durant la crisi del coronavirus. Per això, el decret llei preveu que les empreses subministradores de llum, gas i aigua no podran tallar el servei d’usuaris que tenen la condició de consumidor vulnerable o en risc d’exclusió. A més, el bo social es prorrogarà fins al setembre.

Flexibilització de les jornades laborals

Es permetrà als treballadors assalariats adaptar o reduir la jornada laboral fins al 100 % per poder conciliar o realitzar cures.

Expedient de regulació temporal d’ocupació

Els terminis per als expedients de regulació temporal d’ocupació s’agilitzaran i s’hauran de resoldre en, com a màxim, set dies. Les empreses que vulguin aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació durant la crisi del coronavirus hauran de presentar un informe en què especifiquin les mesures implantades pel Govern espanyol que els han perjudicat. Es redueix de 15 a 7 dies el termini de consultes amb els representants dels treballadors o la comissió de representants.

Tots els treballadors afectats pels ERTO tindran dret a rebre la prestació d’atur, encara que no hagin cotitzat suficientment. El temps durant el qual hagin de rebre aquesta prestació no se’ls descomptarà.

L’aplicació d’un ERTO exonerarà l’empresari de pagar les quotes a la Seguretat Social mentre duri l’expedient.

Treballadors autònoms

Es flexibilitzarà l’accés a la prestació per cessament d’activitat per als autònoms afectats per la crisi del coronavirus. En el cas dels autònoms que tenen treballadors a càrrec, es podran acollir als ERTO.

Altres mesures

A més, el Govern espanyol obrirà una línia d’avals i engegarà programes de suport a la digitalització per facilitat la implementació del teletreball a les petites i mitjanes empreses.