Les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses proposen que els nou presos independentistes comencin a complir la condemna per la sentència del procés en règim de segon grau. Ho ha anunciat en roda de premsa el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, que ha dit que la decisió l’han pres les juntes de tractament després d’un “intens debat i sense unanimitat” en cap dels tres centres penitenciaris -Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses-.

El segon grau és la classificació més habitual i significa que dormin i estiguin les 24 hores a la presó. Com a màxim, els interns que estan en aquest règim penitenciari poden demanar 36 dies de permís a l’any, sempre que hagin complert una quarta part de la condemna. Els primers líders independentistes que podrien beneficiar-se’n seran Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja que fa més de dos anys que van entrar a presó i són els que tenen la condemna menys elevada —nou anys de presó per sedició.

Proposta no definitiva

La classificació en segon grau no és definitiva, ja que ara s’ha d’elevar a la Secretaria de Mesures Penals, que depèn del Departament de Justícia que controla Esquerra i que té dos mesos com a màxim per pronunciar-s’hi. Només en un 5% dels casos la proposta de les Juntes és revocada.

El secretari, Amand Calderó, ha explicat que seran “àgils”, tot i que ha descartat decidir-ho abans de les festes de Nadal. Ha admès que el cas dels presos independentistes és singular i que l’argumentació del servei de classificació haurà de ser acurada i lluny de la política. “Tinc clar que cap convicció meva pot modificar la sentència d’un tribunal”, ha afirmat.

Dues vies per recórrer

Un cop la Secretaria de Mesures Penals hagi pres la decisió de classificació definitiva, hi ha opció a recurs en contra. Primer seria al jutge de vigilància penitenciària en cas que la Fiscalia de Vigilància Penitenciària o les defenses dels presos hi recorrin en contra.

Un cop superat el tràmit del jutge de vigilància penitenciària, l’última paraula sobre la classificació sempre la tindrà el jutge sentenciador, que en aquest cas és el Tribunal Suprem, que els va jutjar i condemnar. Aquesta classificació ha de ser revisada com a màxim d’aquí a sis mesos.

Treballar per obtenir permisos de sortida

Si els ratifiquen el segon grau, els presos independentistes poden intentar flexibilitzar-lo acollint-se a dos articles del Reglament penitenciari: d’una banda, l’article 100.2, que es basa a atorgar permisos de sortida programats, per exemple, per anar a treballar; i de l’altra, hi ha l’opció que preveu l’article 117 del mateix reglament, que és la coneguda com a via Urdangarin, ja que és a la qual s’ha acollit el cunyat del rei Felip VI, i es basa a fer un programa de tractament col·laborant amb una ONG fent hores de voluntarietat fora de la presó.

En els dos casos, ha de validar la decisió la Junta de Vigilància Penitenciària, però el Suprem no hi té res a dir. En cas de recurs d’apel·lació, l’estudiaria l’Audiència de Barcelona, Girona o Tarragona, en funció de la presó.

Descartat, de moment, el tercer grau

La proposta de les juntes de tractament ha descartat classificar els presos independentistes en el tercer grau penitenciari, el règim de semillibertat que preveu que els interns només dormin a la presó entre setmana i passin el cap de setmana a casa. Aquesta era una opció complicada per als líders independentistes per la llarga durada de les penes —d’entre nou i 13 anys de presó.

Dades del Departament de Justícia, però, demostren que és un grau força utilitzat, ja que un de cada tres presos ingressen a la presó en aquest grau, la qual cosa representa unes 900 persones cada any.