L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut la incapacitat permanent per a un treballador jubilat del metro de Barcelona, l’Antonio, que pateix càncer de pulmó. Es tracta d’una resolució important, segons el Col·lectiu Ronda (el grup d’advocats que ha portat el cas del treballador), perquè per primera vegada l’organisme atribueix la malaltia d’un extreballador del metro a la presència d’amiant al suburbà.

TMB assenyala que a la resolució en cap moment es vincula la seva malaltia amb la presència d’amiant al suburbà. I és cert. Però segons el Col·lectiu Ronda, la vinculació és evident perquè l’amiant és una de les poques substàncies que, segons la llei, poden provocar càncer de pulmó en un context laboral. N’hi ha algunes més, com el radó, el silici o l’arsènic, però no s’acostumen a utilitzar a la indústria ferroviària.

“32 anys manipulant amiant”

Aquest dimecres, en una roda de premsa conjunta amb el Col·lectiu Ronda i el comitè d’empresa de metro, l’Antonio ha explicat que va estar 32 anys treballant als túnels del metro, manipulant amiant, com planxes de fibrociment, i sense cap tipus de protecció.

Jaume Cortés, del Col·lectiu Ronda, ha assegurat que a més del de l’Antonio hi ha set expedients administratius oberts a la Seguretat Social per a persones que han treballat exposades a l’amiant i en tenen les conseqüències com ara malalties greus (càncer de pulmó, càncer de pleura …).

Quatre d’aquests treballadors van morir de càncer. En vida no es va reconèixer l’origen laboral de les malalties que els van acabar causant la mort (tres van morir per càncer de pulmó i un per càncer de pleura). El Col·lectiu Ronda considera que amb la resolució de l’INSS s’obre la porta que es reconegui que van emmalaltir per la inhalació de fibres d’amiant al metro i que les famílies puguin reclamar una compensació.

El comitè vol que TMB admeti l’exposició a l’amiant

El Comitè d’Empresa de Metro alerta que amb el temps hi haurà més casos de treballadors malalts pel contacte amb l’amiant al metro. Denuncia que TMB no reconeix que estan exposats a l’amiant i reclamen que l’empresa variï el seu discurs. El comitè ha fet una crida als jubilats que considerin que han tingut alguna afectació de salut per aquest tema que contactin amb ells.