Després de la proposta de les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric de classificar els presos independentistes en segon grau, la decisió definitiva l’ha de prendre la Secretaria de Mesures Penals, que depèn del Departament de Justícia i que a partir d’aquest dimecres té dos mesos com a màxim per pronunciar-s’hi.

Un cop hagi pres la decisió definitiva, l’execució del règim penitenciari que s’acordi serà immediata, ja que la decisió té caràcter executiu. Alhora, però, les parts —la fiscalia i les defenses dels presos— poden posar en marxa tot un procés jurídic mitjançant recursos que pot acabar al Tribunal Suprem.

Primer recurs: jutge de Vigilància Penitenciària

La Secretaria de Mesures Penals traslladarà la decisió sobre el règim penitenciari a la Fiscalia de Vigilància Penitenciària i a les defenses dels presos independentistes. En cas que ho estimin, poden presentar recurs contra la decisió al jutge de Vigilància Penitenciària de cada presó.

Per tant, tot apunta que hi haurà tres magistrats diferents que es pronunciaran sobre el règim dels presos: el jutge de la presó de Lledoners —on estan interns Junqueras, Romeva, Forn, Turull, Rull Sànchez i Cuixart—, el de Mas d’Enric —on hi ha l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell— i el de Puig de les Basses —on hi ha l’exconsellera Dolors Bassa.

Segon recurs: Tribunal Suprem

En cas que les parts vulguin tornar a recórrer contra la decisió del magistrat, el Reglament penitenciari estableix que han d’acudir, mitjançant un recurs d’apel·lació, al tribunal sentenciador, que en aquest cas és el Tribunal Suprem. Així, la sala presidida per Manuel Marchena, haurà de dir-hi la seva i és qui, en definitiva, tindrà l’última paraula sobre el grau penitenciari en què els nou presos compliran la condemna del procés.

Els permisos de sortida

Malgrat que la decisió del Suprem serà definitiva sobre el grau penitenciari, l’alt tribunal no es podrà pronunciar sobre cap altre aspecte del tractament penitenciari dels presos. El reglament no confereix al tribunal sentenciador la potestat de decidir sobre els permisos de sortida o sobre la possibilitat —en cas que se’ls atorgui el segon grau penitenciari— d’acollir-se a l’article 100.2 i buscar una feina fora de la presó o a l’article 117 i optar per fer hores de voluntariat fora del centre penitenciari.

En aquests casos, les parts també podran oposar-s’hi en forma de recurs. En primer lloc, l’hauran de presentar al jutge de Vigilància Penitenciària de cada presó i, si volen tornar a recórrer-hi en contra, ho hauran de fer a les audiència provincials. En el cas dels presos homes que són a Lledoners, la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona serà la competent per pronunciar-s’hi.