Finalment les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses, on es troben els presos del procés, han emès la proposta de classificació per als nou condemnats pel Tribunal Suprem. Les juntes han decidit que la classificació de tots ells ha de ser la del segon grau penitenciari.

Què suposa el segon grau penitenciari?

El segon grau també es coneix com a règim ordinari i és el que s’acostuma a aplicar en la majoria dels casos. Per tant, és la classificació més habitual i estableix que els reclusos dormen i estan les 24 hores a la presó. Es tracta de presos que no són perillosos però que encara no tenen un règim de semillibertat o tercer grau. Aquest segon grau els permet sol·licitar 36 dies de permís a l’any, un cop s’ha acomplert una quarta part de la condemna.

Els primers líders independentistes que se’n podran beneficiar seran Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja que fa més de dos anys que van entrar a la presó i són els que tenen la condemna menys elevada —nou anys de presó per sedició.

Un programa de tractament específic per a cada reclús

A banda de la pena, les juntes de tractament proposen el grau penitenciari segons el programa específic de tractament que consideren més adient per al pres en funció del delicte comès i altres factors com l’historial, la conducta, el nivell d’adaptació al centre, les xarxes familiars i socials, la capacitat de reinserció laboral o el risc de reincidència.

En aquesta fase, el reclús pot acollir-se a l’article 100.2 del reglament penitenciari, conegut com a principi de flexibilitat. Aquest règim flexible permet als presos sortir unes hores, per exemple, per anar a treballar. En aquest últim cas, els presos han de disposar d’una oferta de treball que, pel que fa als nou condemnats pel Tribunal Suprem, no podrà ser en una empresa pública perquè el jutge va inhabilitar-los entre nou i 13 anys.

També hi ha l’opció que preveu l’article 117 del mateix reglament, que permet entrar en un programa de tractament col·laborant amb una ONG fent hores de voluntariat fora de la presó.

En els dos casos, la proposta l’ha de validar la junta de vigilància penitenciària.