Els hospitals Clínic, de Sant Pau, del Mar, Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu s’han incorporat al nou programa per a l’atenció posterior als incidents amb múltiples afectats (PostIMA). Aquest protocol facilita l’atenció urgent en l’assistència als traumes complexos, el trastorn d’estrès posttraumàtic i les altres afectacions derivades d’aquestes situacions. 32 professionals de la salut mental comunitària de Barcelona ja poden ser activats en incidents d’aquestes característiques.

Una conseqüència del 17-A

L’atemptat del 17-A va accelerar la creació d’aquest protocol, que ofereix a adults, joves i infants un abordatge preventiu i assistencial del trauma psicològic que es pot generar en grans incidents com aquest. El PostIMA Barcelona defineix una resposta sanitària i social ràpida, coordinada i eficaç tant en el lloc dels fets, amb el Sistema d’Emergències Mèdiques i el Centre d’Urgències i Emergències Socials, com a l’àmbit de la salut mental comunitària.

Limitar els efectes del trauma

L’objectiu principal del nou programa és atendre i limitar l’efecte del trauma psicològic sobre les persones malaltes, alleujar el patiment i evitar que persones sanes emmalalteixin per un període de temps que es preveu llarg, i, alhora, registra-ho per avaluar-ho posteriorment. A més, posa l’accent en els col·lectius vulnerables i aquells que tendeixen a ocultar o a desconèixer l’afectació, sense exclusions ni judicis de valor.

El dispositiu es preveu amb la col·laboració formal de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).