En les compareixences d’aquest dilluns, Sànchez i Cuixart han repetit la mateixa estratègia que el 6 d’octubre: el president de l’ANC, Jordi Sànchez, només ha contestat a les preguntes que li ha fet el seu advocat, mentre que Jordi Cuixart s’ha acollit al dret a no declarar. El fiscal ha sol·licitat per a tots dos presó incondicional i, a diferència del major Trapero i la intendent Laplana, la magistrada ha acatat la decisió argumentant que hi ha risc de destrucció de proves, de fuga i de reiteració del delicte.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha penjat un vídeo al seu perfil de Twitter on ha demanat a la ciutadania “més serenor, confiança i coratge que mai”.

Sànchez també s’ha pronunciat en un tuit de l’Assemblea.

Just després de conèixer la notícia, des de Madrid, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el secretari d’Òmnium Cultural, Jordi Bosch, han dit que es tracta d’un judici polític molt greu que podria tenir repercussions polítiques importants. Expliquen que és un atac a la llibertat d’expressió i emplacen la ciutadania a manifestar-se pacíficament en les pròximes hores. També han condemnat el que consideren contaminació política del procés judicial.

Els advocats dels presidents de l’ANC i Òmnium, han assegurat que hi ha irregularitats en els atestats de la Guàrdia Civil que no han tingut temps de contrarrestar. Per això han dit que presentaran tots els recursos que facin falta per treure de la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Recorden, a més, que aquest dilluns s’investigaven els fets del 20 de setembre però que la interlocutòria de la magistrada, es parla d’accions més enllà. Els advocats també han fet un crit a la calma.

Els arrestats han arribat a la presó de Soto del Real cap a quarts de 12 de la nit. Es quedaran en el centre penitenciari de manera provisional fins que hi hagi judici, un període que es pot allargar fins a quatre anys.