Desenes de persones han participat en una concentració contra el “racisme institucional” que pateixen els menors estrangers que arriben sols. La protesta s’ha fet davant de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Els concentrats han denunciat que les administracions, com el govern català, fan proves d’edat sistemàtiques als joves per saber si tenen 18 anys, edat en què han de marxar dels centres d’acollida. La mobilització l’havien convocat les associacions i entitats Exmenas, Noves Vies i Precàries.

Amb aquesta acció ha començat la campanya “No són invisibles, els invisibilitzem” per reclamar a les institucions  que regularitzin els menors perquè quan arribin a la majoria d’edat ho tingutin més fàcil per poder treballar, estudiar o viure amb dignitat.

L’angoixa de fer 18 anys

En la manifestació s’ha recordat especialment el cas d’Omar Diallo, un jove estranger que es va suïcidar al novembre a Igualda després de passar diversos mesos sota la tutela de la DGAIA. El jove va haver de sotmetre’s a una d’aquestes proves mèdiques que va determinar que tenia 18 anys, fet que el va obligar a abandonar el centre. El Departament de Treball, Afers Socials i Família es va fer càrrec de totes les despeses del funeral.

Entitats com la Fundació Comtal ja fa temps que alerten de l’angoixa que pateixen aquests joves quan estan a prop de fer 18 anys. En tot el 2019, 1.500 joves estrangers han fet o faran 18 anys i el govern català només disposa d’unes 330 places en pisos i residències per a majors d’edat.