El grup Fabricaires per a la Inclusió, format per persones amb discapacitat, ha creat un parxís inclusiu perquè el puguin fer servir les persones cegues o amb disminució visual. Els joves han dissenyat el joc amb l’objectiu que les persones que no hi veuen o veuen poc i hi puguin jugar de manera independent. L’han elaborat a l’Ateneu de Fabricació de les Corts i han fet servir eines de fabricació digital, com ara talladores làser o impressores 3D.

Un joc inclusiu

El joc està 100 % adaptat, assegura Mari Cazorla, de l’Ateneu de Fabricació: “Els nois han hagut de fer servir el braille per posar els números a les caselles o escriure les indicacions en negre, per tal que les persones amb resta visual les puguin identificar millor”. S’han utilitzat diferents textures per distingir les quatre cases i s’han fet fitxes en relleu”, afegeix. Els materials utilitzats són la fusta i el metacrilat, però el més important, segons Cazorla, “és que els joves han hagut de posar-se en la pell de persones amb capacitats diferents a les seves”.

Eines de fabricació digital

Les persones encarregades de materialitzar el projecte formen part de Fabricaires per la Inclusió, un grup de persones amb discapacitat que es reuneix cada dijous a l’Ateneu de Fabricació de les Corts amb l’objectiu d’aprendre a fer servir eines de fabricació digital com les talladores làser o les impressores 3D. A més, han fet servir programes de disseny.

L’Ateneu de Fabricació de les Corts va obrir portes el 2013 i vol promoure la fabricació digital entre els veïns. Això sí, bona part dels projectes que duu a terme tenen a veure amb la formació de persones amb discapacitat. Un dels últims projectes que s’hi ha elaborat ha estat el joc Qui és Qui LGTBI, que es va fer en col·laboració amb l’entitat Minerva i que buscava donar visibilitat a persones d’aquesta comunitat de totes les èpoques.