No són dies fàcils per als més de dotze mil barcelonins nascuts a l’Índia. Al país asiàtic, els contagis diaris de coronavirus voregen els 400.000 i els hospitals estan saturats. Xifres enormes en un país superpoblat. Des d’aquí, la comunitat índia segueix amb angoixa les notícies, i s’han intensificat els contactes amb la família.

“Cada matinada et lleves amb una mica de por, perquè tenim allà la família i amics, i alguns s’han contagiat”, explica Alok Lahal des de la seva botiga prop de la Sagrada Família, “la part bona és que ara tenen por, perquè havien perdut la por, creien -com aquí crec que també s’ho creuen- que tot s’havia acabat i no s’ha acabat encara. Havien tornat a obrir els centres comercials, botigues, tot, i ha hagut un excés de confiança”.

Campanya per enviar respiradors a l’Índia

Són dies de trucades i missatges. I també de suport. L’Indian Culture Centre, ubicat prop del Mercat de Sant Antoni, ha engegat una campanya per recaptar fons i està contactant amb diverses institucions per aconseguir material sanitari, com ara respiradors. “Estem intentant ajudar un hospital de l’Índia, perquè puguin tenir concentradors d’oxigen. Fem el que podem perquè arribi al més aviat possible”, explica Robert Masih Nahar, director del centre.

155 milions de vacunes administrades

Nahar vol veure una nota d’esperança en les darreres xifres, que han baixat lleugerament, dels 400.000 al voltant dels 360.000 contagis. “Potser és un bon senyal que ja comenci a baixar. A més, hi ha un 87 % de les persones contagiades que s’han recuperat”, afirma. Creu que s’ha fet una bona campanya de vacunació. En un dels països productors de vacunes, se n’han administrat més de 155 milions. Però recorda que mesures com la distància social són difícils de mantenir en un país amb una densitat de població tan elevada, sobretot a les ciutats.