L’Agència Europea de Medicaments (EMA) descarta que hi hagi una relació causa-efecte directe entre l’administració de la vacuna d’AstraZeneca i els casos de trombosi venosa cerebral que s’han registrat. Per això, l’EMA recomana seguir amb les vacunacions amb aquest fàrmac, que qualifiquen de “segur i eficaç”.

La directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, ha assegurat que “els beneficis superen amb escreix els riscos” d’administrar la vacuna. Sobre l’aparició d’alguns casos de trombosis en persones vacunades, l’EMA diu que es continuaran investigant.

Aquest dilluns, el Govern espanyol va decidir suspendre l’administració d’aquesta vacuna durant 15 dies. El Ministeri de Sanitat va llançar un missatge de tranquil·litat a les persones que ja han rebut una dosi del vaccí de la Universitat d’Oxford.

L’EMA va autoritzar l’administració per a totes les edats del vaccí el 29 de gener, però alguns països, entre els quals Espanya, van establir que només s’administrés al grup d’edat comprès entre els 18 i els 55 anys. La raó és la manca d’evidències suficients sobre l’eficàcia de la vacuna als majors de 55 anys.