Les eleccions catalanes del 14 de febrer estaran, sens dubte, marcades per la tercera onada de la pandèmia pel coronavirus. Si bé la corba ja comença a doblegar-se, es preveu que aleshores hi hagi un elevat nombre de contagis, fet que ha portat les administracions a extremar les precaucions durant la jornada electoral. Per exemple, els membres de les meses hauran de dur un EPI de 19 a 20 h, hora de vot reservada per a positius i contactes estrets. “Posar-se EPI no és tan fàcil. Nosaltres fem cursos de com posar-nos els guants, la granota, les ulleres, la mascareta…”, ha explicat la viròloga Júlia Vergara-Alert.

La investigadora de l’IRTA-CReSA i col·laboradora del ‘btv notícies vespre’ considera que és innecessari i incoherent dur els catalans a les urnes en una situació epidemiològica com l’actual: “Estem exposant les persones a estar moltes hores juntes i en espais tancats”. En aquest sentit, considera que des de les administracions s’estan donant missatges contradictoris, perquè es demana evitar sortir de casa i trobar-se amb persones i alhora es crida la ciutadania a votar. “No és el moment. És un risc ara mateix innecessari“, ha insistit.

El professor Alex Arenas ha calculat que, tenint en compte el cens, les mesures i la incidència acumulada actuals, cada membre d’una mesa, interventors i apoderats tenen un risc cinc vegades superior a contagiar-se que en una situació normal. Tot seguit, creu que permetre els contagiats poder anar a votar presencialment és una “aberració sanitària”. La viròloga Vergara-Alert coincideix en aquesta anàlisi: “Generarem un seguit de contactes que ara no toca“.

Les mascaretes FFP2 i FFP3, les recomanades al metro

L’ús d’un tipus de mascareta o un altre és un debat present des de l’inici de la pandèmia i que ha pres més rellevància ara, quan alguns països europeus han legislat sobre quin és l’element de protecció que cal dur en determinats espais públics. Júlia Vergara-Alert assegura que en indrets com el transport públic, on pot haver-hi aglomeracions i on és difícil mantenir les distàncies de seguretat, és recomenable dur la mascareta FFP2 o FFP3.

En canvi, afegeix la investigadora, si es va a passejar pel carrer o a caminar a la muntanya i es té la certesa que una persona es creuarà amb poca gent, es pot dur qualsevol altra tipologia de mascareta, com la quirúrgica.

La vacuna, efectiva contra les noves variants

En ser preguntada per l’aparició de noves variants del SARS-CoV-2, com la del Regne Unit o la de Sud-àfrica, Vergara-Alert assegura que els darrers estudis indiquen que les vacunes actuals també protegeixen contra aquestes infeccions i que, ara per ara, qualsevol nova variant d’aquest coronavirus no podria esquivar l’eficàcia dels vaccins.