sanitat mascaretes coronavirus

Les mascaretes s’han convertit en l’element de protecció més visible als carrers per fer front a la propagació del coronavirus. De fet, les administracions recomanen protegir-se amb una mascareta i a partir d’aquesta setmana el Govern espanyol en reparteix als accessos al transport públic i la Generalitat està preparant la rebuda d’un paquet de mascaretes quirúrgiques per donar gratuïtament a les farmàcies a partir del 20 d’abril.

Però, aquests dies, s’han vist molts tipus de mascaretes. Ara bé, quina és la més eficaç per evitar el contagi? Són útils les mascaretes de roba? A continuació resumim quins tipus de mascareta hi ha i com actuen contra la covid-19:

  • Mascareta quirúrgica

Les mascaretes quirúrgiques són les més bàsiques i les més recomanables per evitar la propagació del virus. Permeten evitar la transmissió de la covid-19 a la resta de persones. Tot i que són mascaretes d’un sol ús, alguns metges, vista l’escassetat d’aquest material de protecció, asseguren que es pot utilitzar fins que perden consistència o s’humitegen, com a molt una setmana. No es poden rentar. Les mascaretes quirúrgiques són les que reparteix el Govern espanyol i repartirà la Generalitat a partir del 20 d’abril a través de les farmàcies.

Estan pensades per protegir que el virus pugui sortir de la persona que porta la mascareta a una segona persona. Disposen d’una capa impermeable, una d’antibacteriana i una altra per rebaixar la humitat generada per aquell qui les du.

mascareta quirurgica

  • Mascareta FFP2 i FFP3 (amb vàlvula o sense)

Un altre tipus de mascaretes que s’han popularitzat aquests dies són les conegudes com a mascaretes FFP2 o FFP3. Protegeixen que aquell qui la du pugui ser contagiat per una altra persona o per les substàncies que es troben a l’ambient, i també eviten que el virus surti si la persona que la du està contagiada. Ara bé, alguns metges apunten que hi ha mascaretes FFP2 o FFP3 amb vàlvula o sense i que les que duen aquesta vàlvula només protegirien els qui la duen, ja que aquesta vàlvula pot fer que l’aire que expulsa la persona pugui ser expulsat també cap a l’ambient, de manera que no protegiria les persones de l’entorn.

mascaretes ffp2 ffp3

  • Mascaretes de roba

Amb la manca de mascaretes a les farmàcies i a altres comerços, les administracions han donat indicacions perquè cadascú pugui saber com fer una mascareta de roba a casa i aquells qui hagin de sortir al carrer per anar a comprar o bé per anar a treballar puguin dur algun tipus de protecció. Aquestes sí que són rentables, però no estan homologades de manera que l’eficàcia no està avaluada. Ara bé, hi ha alguns materials que filtren més que d’altres el virus. La Generalitat recorda que cal que estigui feta de teixits hidròfugs que expulsin la humitat, com ara fundes de coixí, tovalloletes humides de bebè assecades o samarretes 100 % de cotó. Alguns estudis hi afegeixen com a material eficaç per filtrar la bossa de l’aspirador.

mascaretes de roba