Si el 14 de febrer hi ha finalment eleccions al Parlament de Catalunya, els membres de les meses s’hauran de posar un equip de protecció individual (EPI) d’alta seguretat com el que porten els sanitaris, de 19 a 20 h. Aquesta és la franja en què la Generalitat recomana que vagin a votar les persones contagiades per covid-19, contactes estrets i casos sospitosos. Per això, es vol assegurar la màxima protecció dels membres de les meses. L’EPI se l’hauran de posar per torns abans de les 19 h al mateix col·legi electoral.

Les franges horàries no són una obligació, sinó una recomanació tenint en compte la situació sanitària. De 9 a 12 h, es recomana que vagin a votar els col·lectius de risc (gent gran o amb malalties pulmonars) i de 12 a 19 h serà el torn de la resta de votants. “Confio que la gent no té cap interès de saltar-se aquesta norma”, ha dit a betevé el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López.

La Generalitat calcula que, de mitjana, cada mesa tindrà uns sis votants contagiats, per això creuen que amb una hora n’hi haurà prou per votar. Tot i això, la recomanació principal és que ho facin per correu. De fet, Peña-López ha augurat que si el vot per correu creix (gairebé ja triplica el del 2017) a Barcelona hi haurà menys de la meitat de la gent fent cua a les meses de la que hi havia a les eleccions de fa quatre anys.

“Votar és tan segur com anar a comprar el pa”

Davant dels temors que pugui generar a la població anar a votar en situació de pandèmia, Peña-López ha assegurat a betevé que “anar a votar és tan segur com anar a comprar el pa; té un risc pràcticament zero”. Els membres de les meses estaran separats per un metre i mig. No podran tocar el DNI dels votants i l’hauran de comprovar a distància o bé en una safata. Als votants se’ls recomana que portin el vot preparat de casa.

Durant el dia, als presidents i vocals se’ls facilitarà material de protecció (mascaretes, guants, pantalles facials…). A més, abans de constituir les meses se’ls farà un test d’antígens per assegurar que ningú no pot encomanar el virus. Les cues als punts de votació es faran principalment a l’exterior perquè es passi el mínim temps possible dins del col·legi electoral. Cada punt de votació tindrà una persona responsable de la seguretat sanitària del local.