La plaça de la Universitat i els seus entorns han tornat a la normalitat després del desallotjament efectuat aquest dimecres a la matinada per la Guàrdia Urbana. El trànsit s’ha restablert i els vehicles tornen a circular per la Gran Via i la ronda de la Universitat. Patrulles dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han custodiat l’espai per evitar-ne una nova ocupació. A primera hora del matí encara quedava un grup residual de desallotjats que no havien marxat de la plaça i havien encès una foguera. Els agents de la Urbana han apagat el foc, han retirat les pancartes i han obligat a retirar-se a les persones que es resistien a fer-ho.

Tot i que el trànsit s’ha restablert, la Guàrdia Urbana ha tallat un dels carrils centrals de la Gran via de les Corts Catalanes perquè hi ha un gran forat a la calçada.

Els desallotjats decidiran aquesta tarda a les 19 h si traslladen l’acampada a una altra zona. De moment, els serveis de neteja han retirat les tendes i els materials restants de l’acampada i els han traslladat al dipòsit municipal. Allà els propietaris els poden recollir.

La fi de 20 dies d’acampada

La plaça ha recuperat la imatge habitual 20 dies després que l’autoanomenada Generació del 14 d’Octubre s’instal·lés a l’esplanada central per reclamar la fi de la repressió i el compliment dels drets civils i polítics, dies després que el Tribunal Suprem fes pública la sentència del procés.

En els darrers dies la possibilitat d’una actuació policial havia agafat força. De fet, aquest dissabte els Mossos van identificar 117 persones de l’acampada per participar en una concentració no comunicada i que ocupava l’espai públic. També van fer una detenció, però, en aquest cas, per un requeriment judicial pendent.

La polèmica pels llums de Nadal

Un cop buida la plaça, s’obre de nou la possibilitat que s’instal·lin els llums de Nadal previstos per a aquest any. La setmana passada l’entitat Barcelona Oberta va alertar que la plaça de la Universitat i el carrer de Pelai es podien quedar sense llums si la zona no recuperava la normalitat.