El personal de seguretat del metro de Barcelona denuncia que se senten “indefensos” a l’hora d’aturar actes violents que es produeixen al suburbà. Ho ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics’ Guillem Trilla, portaveu del Sindicat Professional de Seguretat Privada, d’una de les empreses contractades per TMB per garantir la seguretat al metro. Arran de l’apunyalament a un vigilant de seguretat del metro aquest dimarts al matí a la parada de Paral·lel, Trilla ha subratllat que “cada dia ens trobem situacions similars”, com ara “gent violenta amb armes o carteristes”.

Les estacions més conflictes, segons Trilla, són aquelles amb més volum de passatgers, com ara “l’estació de Sants, Diagonal i Passeig de Gràcia”. No obstant això, el portaveu del sindicat també ha assenyalat que hi ha altres “punts conflictius a la ciutat” allunyats del centre.

Reclamen adoptar un sistema de vigilància en parella

Guillem Trilla ha criticat que el sistema de vigilància actual del metro és el d’un “agent únic”, és a dir, sense acompanyant. “Cap cos policial va amb un agent únic”, ha reblat el portaveu del sindicat. Per això, reclamen que les vigilàncies es facin en parella i, per fer-ho, asseguren que cal “reforçar la plantilla”.

“Demanem a TMB que ampliï la plantilla”, explica Trilla. En aquest sentit, destaca que el sindicat hauria de “fer força perquè l’empresa contracti més personal” per garantir la seguretat al metro.

“Els nostres elements de defensa estan obsolets”

D’altra banda, els treballadors del metro de Barcelona lamenten que el material que duen per treballar, com ara les manilles i les defenses, “està obsolet” perquè data dels anys 80. “La violència ha augmentat, però nosaltres ens hem quedat enrere”, assegura Guillem Trilla. En el cas de les defenses, Trilla destaca que “és de goma i molt petita”, fet pel qual “a vegades val més la pena no treure-la”.

El portaveu del sindicat de vigilants de seguretat del metro, a més, ha assegurat que la plantilla voldria rebre formació per tal d’utilitzar material més efectiu, com ara “esprais”, ha dit.