El desallotjament policial de l’acampada d’estudiants s’ha fet aquesta matinada, quan faltaven deu minuts per a la una. Agents de la Guàrdia Urbana han irromput a la plaça per fer efectiu el desallotjament de les tendes i dels estudiants que eren a dins passant-hi la nit.

En la majoria dels casos, els estudiants no han oposat resistència i han marxat. Ara bé, alguns han recriminat a la policia que no els donessin temps per recollir les seves pertinences i hi ha hagut moments de tensió amb algunes empentes. La Urbana ha intervingut en tres ocasions amb cops de porra i han detingut dos manifestants, que han passat a disposició judicial aquest dimecres.

Càrregues al desallotjament

Pocs minuts després, la plaça de la Universitat ha quedat pràcticament buida. Només hi ha quedat el cordó d’agents per impedir l’entrada dels estudiants. Alguns han recollit les tendes i les han posat dins de bosses de plàstic. En aquests casos, el material es trasllada al dipòsit municipal perquè els propietaris les puguin recollir. Al mateix temps, els serveis de neteja municipals també s’han emportat materials i residus de l’acampada.

En el desallotjament, hi han intervingut desenes d’agents de la Unitat de Suport Policial (USP), coneguts com els antiavalots de la Urbana -que l’alcaldessa Ada Colau volia suprimir-. L’actuació ja ha rebut les primeres crítiques d’Irídia, que denuncia que hi han intervingut agents sense anar correctament identificats i que la Unitat no té competències en ordre públic.

Fonts municipals han explicat a betevé que mantenen funcions de suport policial i que l’actuació ha rebut el suport dels Mossos d’Esquadra, que sí que tenen la competència en ordre públic.

20 dies d’acampada

El desallotjament s’ha produït 20 dies després que l’anomenada Generació del 14 d’Octubre es va instal·lar a l’esplanada central de la plaça per reclamar la fi de la repressió i el compliment dels drets civils i polítics. Tot plegat, dies després que el Tribunal Suprem va fer pública la sentència del procés.

Ja feia dies que els membres de l’acampada estaven en alerta per un possible desallotjament, ja que, després de la campanya de les eleccions generals del 10 de novembre, els Mossos van recuperar la competència per poder fer-los fora de la via pública.

A primera hora del matí d’aquest dissabte, de fet, agents dels Mossos van irrompre a la plaça i van identificar 117 persones per participar en una concentració no comunicada i que ocupa l’espai públic. També van fer una detenció, però, en aquest cas, per un requeriment judicial pendent.

L’acampada ha anat perdent volada

Al llarg d’aquests 20 dies, l’acampada ha anat perdent força. Arran d’una assemblea polèmica, la protesta es va dividir i la meitat dels acampats van decidir marxar. El grup que es va quedar va acusar un sector vinculat a partits polítics, com la JERC i Arran, d’haver aixecat la protesta sense cap consens i amb la recaptació de la caixa de resistència i de part del material de l’assentament.

Més enllà d’aquesta divisió, el fred i les pluges d’aquestes dies tampoc han ajudat els estudiants, ja que es va inundar les tendes de campanya. Des de l’organització, van assegurar que estaven davant una situació crítica i, de fet, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, el SEPC, el cap de setmana va desconvocar la vaga indefinida a les universitats.