Una vuitantena de tendes de campanya ocupen des de les 13 hores d’aquest dimecres l’esplanada central de la plaça de la Universitat. L’acampada ha estat convocada a través de les xarxes socials per l’anomenada Generació del 14 d’Octubre, per reclamar la fi de la repressió i que es garanteixin els drets civils i polítics que, diuen, “el Tribunal Suprem ha sentenciat”. Inicialment, un grup de joves que han decidit sumar-se a aquesta protesta han tallat el trànsit de la Gran Via de les Corts Catalanes. De fet, alguns han jugat a pilota en el tram central.

En aquest mateix punt, a partir de les 17 h, centenars de joves han fet una assemblea general per decidir com s’organitzaran ja que la intenció és que l’acampada duri. De moment, s’han creat quatre comissions: una tractarà els temes que es debatran; una segona comissió serà la de comunicació, que redactarà els comunicats per difondre a la premsa i actualitzarà les xarxes socials, entre altres tasques; la tercera s’ocuparà de la logística, és a dir, de com organitzar les tendes de campanya i preveure com es pot ampliar l’acampada; i la quarta s’ocuparà de la seguretat i ha donat alguns consells sobre com actuar en cas d’agressions feixistes o en cas de desallotjament per part de la policia. També es faran torns durant la nit per evitar incidents i s’han fixat horaris de neteja.

Coincideix que aquest dimecres i dijous a la plaça de la Universitat hi ha instal·lat un punt mòbil de donació de sang en unes carpes blanques. Forma part de la campanya que ha engegat el Banc de Sang i Teixits per la castanyada. Alguns dels joves acampats s’hi han acostat a donar sang.

Qui són la Generació 14 d’Octubre?

En un manifest, els convocants de l’acampada expliquen que són la “generació de la precarietat”, “a qui han robat els drets socials i laborals més bàsics”. Afegeixen que són la generació que “va acompanyar les àvies a votar l’1 d’octubre” i que també són “la generació a qui el Tribunal Suprem ha sentenciat tots els drets civils i polítics”.

Per tot això, reclamen la fi de la repressió contra els joves que s’han mobilitzat en contra de la sentència del procés i que es depurin responsabilitats tant dins del cos dels Mossos d’Esquadra com a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil. També envien un missatge al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè condemni la violència policial i perquè “s’assegui a negociar un referèndum d’autodeterminació que doni veu a la ciutadania”. A més, demanen l'”amnistia total per a tots els presos polítics”.