Gossos

Amb la propagació del coronavirus a Catalunya, amb centenars de casos, potser t’interessa saber com pot afectar el covid-19 els animals de companyia. Poden tenir coronavirus els gossos i gats? Poden ser-ne transmissors? Responem a aquestes i altres preguntes amb el qüestionari que ha elaborat el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona juntament amb els especialistes del Centre de Recerca en Sanitat Animal i la UAB per solucionar els principals dubtes.

Els animals poden transmetre el virus covid-19?

Ara per ara, i tal com conclouen els experts, els animals de companyia no poden contreure el covid-19 i, per tant, tampoc transmetre’l als humans. En tot cas, és fonamental saber que sí que poden funcionar com a portadors passius. Es coneixen com a fomites, i són les partícules virals que els animals poden carregar, per exemple, en el nas o en el pelatge, i que poden arribar a contagiar-nos patologies. Aquesta situació es donaria en mascotes que han estat exposades a persones que pateixen el virus.

Quines mesures d’higiene hem d’aplicar?

Com sempre, mantenir uns bons hàbits higiènics pot ser fonamental a l’hora de repel·lir el coronavirus. En el cas dels tenidors d’animals de companyia, però, la recomanació va una mica més enllà. Els experts recomanen rentar-se les mans amb aigua i sabó just després d’haver mantingut contacte amb un animal i, sobretot, evitar tocar-se la cara fins que no tinguem les mans netes.

Si tens coronavirus pots tenir contacte amb el teu gos o gat?

La resposta és que sí, ara bé, mantenint un seguit de precaucions i recomanacions. La primera advertència dels experts és fer ús de mascareta i mantenir una distància raonable amb l’animal. En cas que l’animal s’hagi de desplaçar fins a un centre veterinari, sempre ho haurà de fer amb la companyia d’una persona no infectada, a més d’advertir el centre prèviament perquè prengui les mesures corresponents. Per últim, si la malaltia impedeix al tenidor de l’animal fer-se’n càrrec, la persona que li agafi el relleu haurà de procurar no utilitzar els mateixos estris que hagin pogut entrar en contacte amb la persona infectada.