Ni l’acusada ni l’acusat del crim de la Guàrdia Urbana no patien cap trastorn de personalitat en el moment en què, segons la investigació, van assassinar l’agent del cos, que el maig del 2017 va aparèixer mort i totalment calcinat prop del pantà de Foix. Tant els psicòlegs i psiquiatres forenses públics ―proposats per la fiscalia― com el psiquiatre privat ―aportat per la defensa de l’acusada― han coincidit, en la sessió d’aquest dimarts, que “no existeix cap tipus d’alteració psíquica que pugui afectar la capacitat de saber el que es feien ni de voler fer el que van fer”. Ara bé, tot i descartar aquesta possibilitat, tant uns com altres han conclòs que sí que tenien “trets forts de personalitat”.

Pel que fa a l’acusat ―amant de l’acusada― l’han descrit com una persona amb habilitat per minimitzar els problemes, negar les dificultats i de presentar-se amb una imatge molt positiva de si mateix. Els forenses que el van entrevistar han explicat que va explicar la seva versió dels fets de forma escèptica: “Va ser un relat en què no va haver ni més ni menys efectivitat, tensió ni sentimentalisme”, ha dit el forense, que ha afegit que, davant seu, va admetre que va encobrir l’acusada ajudant-la a fer desaparèixer el cadàver i que no trobava cap explicació lògica de per què no va anar a la policia a explicar-ho.

Quant a l’acusada, els perits forenses l’han descrit com una persona més aviat “compulsiva”, és a dir, disciplinada, amb una vida estructurada i organitzada i amb especial cura en què la seva imatge sempre estigui preservada. “Té certa por o té reserves en ser desaprovada socialment”, ha dit. Els forenses han explicat que quan va declarar davant d’ells estava “ansiosa”, cosa que van relacionar amb el fet que estigués privada de llibertat i investigada per aquest crim.

Intenten tombar l’informe d’un perit privat

Sobre l’acusada, a la causa consta un segon informe de personalitat, que la seva advocada va encarregar a un perit privat. Aquest psiquiatra forense assegura, en l’estudi, que la investigada tenia “la capacitat volitiva disminuïda arran de les presumptes amenaces” de l’acusat, que era el seu amant. Segons aquest informe, vivia amb por a l’investigat i això explicaria que durant 12 dies seguits ―des del dia del crim fins al dia de la detenció― no declarés davant la policia la seva versió dels fets ―que, segons ella, era l’acusat qui havia matat la víctima―.

El perit privat explica que l’acusada vivia en un “temor referencial” i prova d’això és que va sol·licitar a la Guàrdia Urbana protecció d’escoltes. Ara bé, tant el fiscal com l’acusació particular han intentat tombar aquesta versió a partir de l’experiència professionals dels perits públics. Els han preguntat si és habitual que algú que visqui amb “temor” tants dies alhora fes vida normal i truqués diverses vegades l’acusat, el convidés a casa seva i fessin dinars i sopars junts. Els perits han dit: “No, mai”.

Els acusats declaren a partir de demà

Amb la sessió d’aquest dimarts, han acabat les proves pericials del judici i ara és el torn dels acusats. Aquest dimecres, compareixerà l’acusada i dijous ho farà l’acusat. Tots dos estan acusats d’un delicte d’assassinat i la fiscalia els demana fins a 25 anys de presó. Dilluns de la setmana que ve, estan previstes les proves documentals, les conclusions, els informes finals i el torn de l’última paraula per part dels dos investigats. Després, el cas quedarà vist per a sentència i el jurat s’haurà de pronunciar sobre la culpabilitat o la innocència dels dos guàrdies urbans investigats.