La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el sistema de salut públic es prepara per a un possible repunt dels de casos de coronavirus els propers dies. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vergés ha assegurat que de moment Catalunya no és una zona de risc però s’ha de tenir un control de la malaltia. A més, tot i que encara no es considera necessari, la consellera ha afegit que “ens hem de preparar per a un possible tancament d’escoles i universitats“, seguint el cas de Madrid.

Més trucades al 061

Segons Vergés, des d’aquest dilluns s’han intensificat les trucades al 061. En els darrers dies la mitjana era d’un miler de trucades al dia, però les consultes a través del telèfon de sanitat van arribar fins a les 2.000.  Vergés ha demanat calma a la ciutadania i que extremi les mesures de precaució davant del coronavirus. A més, ha assegurat que si no hi ha símptomes de la malaltia, no té sentit fer les proves del covid-19 perquè poden sortir falsos negatius. La consellera ha demanat a aquells que hagin estat en zones de risc i comencin a notar tos, febre o dificultats respiratòries truquin al 061 i optin per confinar-se a casa per no estendre més la malaltia.

300 sanitaris aïllats

Durant l’entrevista, Alba Vergés ha explicat que actualment hi ha 300 professionals sanitaris aïllats perquè han tingut contacte directe amb pacients o personal afectat. “És la millor manera de no tensionar més el sistema i preparar-nos per a aquest augment de casos, que hi serà”, ha assegurat. La responsable de Salut de la Generalitat també ha dit que els protocols són sempre vius i a partir d’ara es farà un cribratge per coronavirus a totes les persones amb pneumònia o amb alguna patologia respiratòria.