Roger Español

L’agent de la Policia Nacional que va disparar a Roger Español ho va fer, almenys, dos cops. Així ho indica un informe audiovisual dels Mossos d’Esquadra que aquest dilluns han ratificat davant del jutge dos perits del cos. Segons el document, l’escopeter identificat va disparar un primer tret, que va fallar. Acte seguit, Español va donar una puntada de peu a un objecte negre que no s’ha pogut identificar en direcció al cordó policial. Va ser llavors quan l’escopeter va fer el segon tret, el que va ferir Español i li va provocar la pèrdua de la visió de l’ull dret. Segons els perits, els trets es van dirigir a terra i van colpejar Español per l’efecte rebot, una asseveració que l’advocada del ferit posa en dubte.

Per arribar a aquesta conclusió, els Mossos han combinat les imatges de càmeres diferents i han fet dues anàlisis. D’una banda, s’han basat en la vestimenta. L’agent en qüestió no portava canyelleres, tenia la bossa de la munició oberta i portava guants. D’altra banda, han fet un seguiment per traçar el recorregut que va fer el policia nacional.

Una altra de les dades de l’informe assenyala contradiccions al voltant de l’actuació de la Policia Nacional. Segons els testimonis de policies, hi va haver molt de desordre i no van retrocedir en formació, sinó de forma aleatòria. En canvi, els perits dels Mossos han detectat “patrons de moviment policial ordenat“.

L’advocada d’Español: “Demostra la intencionalitat”

L’advocada de Roger Español, Anaïs Franquesa, assegura que els trets, en realitat, van ser tres. Explica que n’hi va haver un altre, anterior als dos descrits pels perits dels Mossos. Apunta que l’informe no el nega però que no recull els moments previs i per això no hi apareix. Però més enllà d’aquest detall, la importància que hi hagi hagut més d’un tret desmunta l’argument de lesió per imprudència i demostra intencionalitat, segons Franquesa. “Si hi ha dos trets previs del mateix agent cap a Roger Español denota una intenció de disparar-li, com a mínim, acceptant que això podia causar-li lesions greus. És el que es coneix com a dol eventual“, explica l’advocada.

Precisament la intencionalitat és clau per a la defensa d’Español. Si es demostra que l’escopeter va disparar amb intenció, afrontaria una pena de presó molt més elevada que no pas si es tracta d’una imprudència. Amb tot, el procés de la querella que va interposar Español, que també ha estat imputat acusat de llançar tanques, es troba encara en fase d’instrucció.